Arriba a Olesa una exposició que rescata la memòria LGTBIQ+

"Teníem por però calia sortir"  és una exposició fotogràfica que recupera  la memòria històrica LGTBIQ+ de Barcelona i es pot visitar a l’Espai Jove L’Escorxador.

Image
Exposició Teníem por pero calia sortir

La ciutadania barcelonina ha estat pionera en la defensa dels drets LGTBIQ+. En 1970, de manera clandestina, es va crear el Moviment Espanyol d’Alliberament Homosexual (MELH), que més tard es convertiria en el Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), que en 1977 va convocar la primera manifestació pels drets homosexuals a Espanya.

L’arribada de la democràcia no va portar automàticament la millora de les vides de les persones del col·lectiu LGBTIQ+. L’assassinat de Sonia Rescalvo en el Parc de la Ciutadella en 1991 va ser un punt d’inflexió, però encara van ser necessàries moltes iniciatives polítiques i socials per a arribar al marc social i legislatiu actual.

“Teníem por però calia sortir” és una exposició fotogràfica del fotògraf Aitor Fernández i la periodista Verónica Taranill que rescata testimoniatges crucials d’algunes d’aquestes lluites. Segons Aitor Fernández, les fotografies mostren com, malgrat la violència, els silencis obligats i les perversitats del sistema, aquestes persones van tenir i continuen tenint l’energia de continuar lluitant per la comunitat LGTBIQ+. 

Audio file

Antoni Prades, Armand de Fluvià, Jordi Petit, Silvia Reyes, Paulina Blanco, Maria Giralt, Núria Casals, Mercè Otero, Jordi Barceloneta, Alpe Conceptes, Bea Espejo, Quim Roqueta, Clara Palau, Sofia Bengoetxea, són les catorze cares visibles del projecte.

Audio file

El seu ímpetu es barreja amb la necessitat de fer profitosa la vida malgrat el patiment. En paraules d’Antoni Prades, el protagonista més vell de l’exposició, jove als anys 60: “Cada dissabte era un perill. Però sortíem perquè no podíem quedar-nos a casa. Si no, et mories”.

El projecte, que aspira a continuar recopilant testimonis al llarg de l’Estat espanyol, ha estat realitzat pel fotògraf Aitor Fernández i la periodista Verónica Taranilla, i ha comptat amb suport d’entitats LGTBIQ+ de referència com la Fundació Enllaç, el Casal Lambda o Ca la Dona, i el finançament de l’Associació DateCuenta i la Diputació de Barcelona.

Audio file

L’exposició, que ha passat per diverses localitats catalanes, arriba a Olesa en el marc del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia (17 de maig), i es pot veure a l’Espai Jove L’Escorxador fins el 18 de juny (Jacint Verdaguer, 30). El proper dijous 30 de maig es farà un acte inaugural a les 19h.

Últimes notícies

Image
Foto_premisrecerca24_010425

Foto dels guanyadors del Premi Recerca Vila d'Olesa 2024

Image
Visita institucional del prersident Salvador Illa a l'Ajuntament d'Olesa

Visita institucional del prersident Salvador Illa a l'Ajuntament d'Olesa

Image
Foto_plemarc_27032025

Ple del 27 de març de 2025

Image
Foto_reuniósalut_270325

L'alcalde, Jordi Parent, i el regidor de Salut Pública, Marc Serradó, a la reunió amb la consellera de Salut de la Generalitat, Olga Pané.

Image
Foto_plamigració_250325

Una de les sessions participatives per elaborar el Pla de Migracions i Interculturalitat

Image
Foto_obrespiscinaestiu_240325

El vas de la piscina d'estiu s'ha buidat per a fer les reparacions que garanteixin l'estanqueïtat