14/09/23

Realitzada amb èxit la prova d'enviament d'alertes de Protecció Civil als telèfons mòbils d’Olesa

Protecció Civil ha qualificat d’èxit la prova i ha habilitat una enquesta perquè els ciutadans informin si han rebut o no el missatge. 

Image
Prova d'alerta de Protecció Civil als telèfons mòbils

Milers de persones han rebut al llarg del matí d'aquest dijous un missatge d'alerta de Protecció Civil al seu telèfon mòbil. "Prova d'alerta de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya. És un simulacre. No truquis al 112. En una emergència real rebries instruccions per protegir-te". La notificació ha anat acompanyada d'un so i d'una vibració especials. En el moment de la prova tots els telèfons mòbils presents a la zona, i també tots els d'aquelles persones que hi han estat de pas per carretera o ferrocarril, han rebut l'alerta al mòbil encara que estiguessin en silenci.

Protecció Civil ha qualificat d’èxit la prova. A Olesa, la recepció ha estat bona, i ni l’Ajuntament ni a la Policia Local ha rebut cap trucada de la ciutadania que o bé no coneixien la prova o volien demanar-ne informació. Prop d'un 90% de la ciutadania ha rebut l'avís al seu mòbil i més de 950 persones han trucat al telèfon 112.

Des de la Generalitat s’ha habilitat una enquesta perquè els ciutadans informin si han rebut o no el missatge, en quin idioma, de quina companyia són, etcètera. És una enquesta anònima que no recull cap dada personal. Fonts institucionals expliquen que els resultats de l’enquesta (amb més de 9.000 respostes fins a les 13.00 h) mostra una recepció al voltant del 90%, tenint en compte que hi haurà enquestes que resultaran nul·les perquè s’han respost des de fora les zones on es realitzaven les proves. Aquesta és una enquesta anònima que no recull cap dada personal. Podeu accedir AQUÍ a l’enllaç de l'enquesta.

Una eina molt útil

El sistema d’enviaments massius a telèfons mòbils és molt útil, ja que permet una difusió massiva en un espai molt curt de temps. Es farà servir només en els casos d’emergència greu on Protecció Civil determini que cal donar instruccions a la població com, per exemple, el confinament davant d’un accident químic o unes inundacions, entre d’altres.

En tot l’Estat l’eina s’ha utilitzat en 11 cops des que es va posar en marxa en emergències reals. Catalunya és, amb diferència, el territori on s’ha fet més ús d’aquesta eina per avisar la població que es troba en situació de risc imminent.