Gran èxit de la 16a Festa dels Miquelets
Milers de persones han participat durant tot el cap de setmana de totes les activitats que l'Associació Cultural La Festa dels Miquelets ha organitzat per traslladar-nos a l'Olesa del 1714.
La Festa dels Miquelets de 2023 ha estat un èxit d'assistència, amb milers de persones que han gaudit de les activitats que durant el cap de setmana del 6, 7 i 8 d'octubre l'Associació Cultural La Festa dels Miquelets ha organitzat per recordar els fets històrics que van succeir a Olesa de Montserrat durant la Guerra de Successió.
Des de l’Associació Cultural La Festa dels Miquelets, Oriol Dinarès ha fet una valoració molt positiva de la festa i ha destacat que ha servit per consolidar el projecte per el qual es va apostar l'any passat i que es basava en un canvi de dates i d'espais. Per Dinarès, enguany ha quedat molt clar que "La Festa dels Miquelets és una festa que va en augment i que cada cop és més coneguda".
Segons l'entitat organitzadora, l'èxit és conseqüència de tota la feina per triplicar l'assistència de grups de recreació històrica (regiments militars i civils), la participació de més olesans i olesanes vestint-se d'època i també per doblar la capacitat d'assistència a les diferents activitats.
Tot i que l'entitat remarca que és difícil poder quantificar el nombre exacte de persones assistents durant el cap de setmana, sí que constata que les activitats organitzades han rebut una alta assistència i s'han omplert. S'ha comptabilitzat que més de 500 persones van assistir a la recreació del Consell de Guerra, més de 150 a les visites guiades i a la Gran Batalla es van arribar a aplegar més de 3.000 persones. Així ho ha explicat Oriol Dinarès:
L'Associació Cultural La Festa dels Miquelets destaca que han rebut molt bones valoracions per part de totes les persones que han ajudat a fer possible l'esdeveniment. Tan recreadors civils com militars s'han manifestat molt satisfets amb les experiències viscudes al llarg del cap de setmana. Segons l'entitat, "aquestes valoracions són molt importants, ja que fa que la Festa sigui més atractiva per als recreadors".
Tot un cap de setmana ple d'activitats
Divendres 6 d'octubre a les 19.00 h i a la Casa de Cultura, La Festa dels Miquelets va començar amb la inauguració de l'exposició "La Coffie Catalane", una mostra que arriba directament de Perpinyà i que explica la vida tradicional de la zona del Rosselló a través de la seva roba. La presentació de la mostra va anar a càrrec de Llorenç Fonquernie, president de l'associació Temps del Vestit Rossellonès que va destacar que l'exposició evidencia la importància de la cofa durant els s. XVIII, XIX i fins a la meitat del XX a la zona del Rossellonès:
Aquest acte el va tancar la regidora de Cultura de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, Emma Duran, que va agrair als membres de l'associació Temps del Vestit Rossellonès la seva participació en La Festa dels Miquelets i va animar a tota la ciutadania a gaudir del cap de setmana ple de recreació històrica al municipi:
A les 22.00 h, la Festa dels Miquelets va continuar amb l’acte institucional a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay. Aquest acte va comptar amb la presència de la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga, que va ser l'encarregada d'obrir els parlaments agraint la feina i implicació de l'Associació Cultural La Festa dels Miquelets per ensenyar els fets històrics que van succeir el 1714 a Olesa i fent servir l'eina de la recreació històrica, les visites guiades i teatralitzades:
El president de l'Associació Cultural La Festa dels Miquelets, Adrià Carreras, va animar la ciutadania a participar de tots els actes i va fer la presentació de tots els grups de recreació històrica que hi participarien durant tot el cap de setmana:
Per acabar l'acte institucional, l'alcalde d'Olesa de Montserrat, Jordi Parent, va assegurar que era un honor presidir l'acte més emotiu i solemne de La Festa dels Miquelets, una cita important per al municipi. Parent va afirmar que La Festa dels Miquelets té molt bona salut i "és una festa fonamental en l'objectiu de fomentar turísticament el nostre municipi" alhora que "remarca i reivindica" la gran importància que va tenir Olesa de Montserrat durant la guerra de Successió:
Un cop acabats els parlaments, va començar el seguici fins al Memorial 158, a la plaça Nova, on es va fer un homenatge i una ofrena floral a aquest monument dedicat als 158 soldats austriacistes que van morir a Olesa entre 1705 i 1714.
La nit va acabar a l'Espai Celler de Cal Puigjaner amb l'actuació del Trio de Capella de la Cobla Mínima interpretant músiques del segle XVIII.
Prèviament a l'acte, membres del consistori de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat es van reunir amb la consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga, que va signar el llibre d'honor. Des de l'Ajuntament amb la consellera van plantejar-li temes d'interès municipal de l'àmbit cultural com la necessitat d'una sala petita al teatre de La Passió, la celebració del centenari d'El Casal el 2024 i el projecte d'ampliació de la Biblioteca Santa Oliva.
El dissabte 7 d’octubre l'activitat va començar a les 10.00 h amb l'obertura del mercat barroc al voltant de l'església i el campament militar al pati del Centre Cultural Cal Puigjaner. Durant tota la jornada es van celebrar múltiples activitats: tallers de creació d'hotels d'insectes i cistelleria, corones de flors, gimcana infantil, jocs de taula, escriptura antiga, joieria, d'espardenyes, etc.
També el dissabte més de 500 persones van gaudir dels dos passis del Consell de Guerra a l'església de Santa Maria, una representació dramatitzada amb actors locals del consell que va tenir lloc el 20 i el 21 d’agost de 1714 a Olesa.
El plat fort de la tarda de dissabte va ser la Gran Batalla i captura del “Capitán Maria”, que es va celebrar al Parc de la Dona. Els centenars d'assistents van poder gaudir d'aquesta activitat que recrea el combat succeït a finals del mes de juliol de l’any 1714 prop de la vila d’Olesa entre els miquelets de l’Ermengol Amill i l’exèrcit borbònic i que va servir per capturar el sanguinari capitost borbònic conegut com a “Capitán Maria”. Oriol Dinarès, de l'Associació Cultural de La Festa dels Miquelets, remarca que "l'èxit d'assistència a la Gran Batalla, amb més de 3.000 persones, certifica que l'elecció de la ubicació va ser molt encertada".
Al vespre, 350 comensals van participar en el sopar popular al Parc del Porxo de Santa Oliva i després van començar els concerts amb Ramon Redorta Duet, Fetus i All Foll.
La Festa dels Miquelets va continuar diumenge a partir de les 11.00 h amb una conferència del recreador Germán Domingo sobre vestits i roba del segle XVIII, a l'Espai Celler de Cal Puigjaner i amb l'obertura del mercat barroc que va acollir tallers de corones de flors i una hora del conte amb la Companyia Lletres Màgiques.
A les 12.30 h del migdia va començar la batalla urbana pels carrers del Nucli Antic amb dos grups de recreació que van sortir des del Porxo de Santa Oliva i que va acabar amb l’ajusticiament del “Capitán Maria” a la Plaça Nova. L'últim acte de La Festa ha estat La Pedregada, una activitat familiar on els infants i joves van construir bombardes de farina i van jugar a capturar la bandera i que va acabar amb una xocolatada per a tots els assistents.
Durant tot el cap de setmana s'han dut a terme rutes guiades per explicar la història que envolta La Festa dels Miquelets. S'han organitzat de tres tipus: "L’Olesa del 1714”, per mostrar la vida quotidiana durant el segle XVIII; “Olesa de Montserrat i la guerra de Successió”, per explicar com van viure els olesans i olesanes aquest conflicte; i la ruta “La Festa dels Miquelets”, que s'adreçava a infants de 3 a 12 anys.