15/02/24

L'Ajuntament d'Olesa torna a organitzar espais familiars per a nadons i infants fins als 3 anys

L’Ajuntament ofereix espais de trobada amb famílies per compartir i parlar de temes que preocupen sobre la criança dels fills, així com i reforçar una percepció positiva de la maternitat o paternitat.

Image
Espais familiars

Cartell de les activitats de l'edició d'Espais Familiars 2024

Fins el 26 de febrer es poden fer les inscripcions a la nova edició de l'Espai Nadó i l'Espai Joc en Família que organitza l'Ajuntament d'Olesa. Els Espais Familiars són punts de trobada setmanals pensats per a que les famílies amb fills i filles de 0 a 3 anys puguin compartir experiències, alhora que també puguin adquirir diferents aprenentatges relacionats amb la criança. Anna Gasset i Cristina Bòria, tècniques de la Xarxa socioeducativa d'infància i d'adolescència-Pla educatiu d'entorn, destaquen que "són espais molt necessaris per l'entorn de confiança i complicitat que generen".

Audio file

Hi participen grups d’un màxim de 10-12 persones i les persones usuàries, acompanyades dels seus fills i filles, parlen de la nova situació que estan vivint (en el casos de ser pares i mares novells), dels canvis que comporta la natalitat i de com adaptar-s’hi. 

En concret aquests serveis es divideixen en diferents grups d’edat. L’Espai Nadó (0-12 mesos) consta de 10 sessions per compartir l'entorn de criança en el primer any de vida del nadó. Ofereix un lloc on aprendre i practicar activitats útils amb els nadons com ara fer massatges o ensenyar als pares i mares com afavorir el desenvolupament físic, psicològic i emocional dels seus infants. Les famílies participants gaudeixen de propostes per reforçar el vincle a través de petits jocs i reflexions entorn els moments que ens ofereix el dia a dia.

La segona proposta és l’Espai Joc en Família (infants de 1 a 3 anys) que també ofereix 8 sessions per compartir joc i presència en família a través de propostes i espais pensats per a l’etapa evolutiva dels infants, promovent la descoberta i el joc lliure. Es complementa amb 2 sessions de conversa entre adults, oferint un espai per a la reflexió entorn a l'etapa de fills i filles.

Audio file

En aquestes trobades es tracten temàtiques relacionades amb l'educació i criança dels infants d’aquesta edat, com són quins límits s’han de posar, quin és el millor moment per treure el bolquer, com afrontar els problemes que tenen a l’hora de dormir, etc. També es compaginen amb la realització de tallers i activitats lúdiques per a tota la família.

Segons Gasset, “és una experiència gratificant que permet dedicar una atenció plena a l’infant en un espai pensat per invertir el nostre temps exclusivament en això”. En la mateixa línia, Bòria explica que “les famílies que han participat en edicions passades, fan una valoració molt positiva de l’experiència a l’hora de traspassar la barrera de l’esforç de la quotidianitat del dia a dia i tenir un espai per cuidar-se a un mateix, i això els infants ho perceben”.

Audio file

10 sessions a partir de març

L’Espai Nadó es fa els dimarts 5, 12 i 19 de març; el 2, 9, 16, 23 i 30 d'abril; i el 7 i 14 de maig; al matí, de 10 h a 11.30 h a la llar d’infants pública La Baldufa.

Les sessions de l’Espai de Joc en Família es divideixen en dos grups d’edat.  Hi ha un grup per a infants d’1 a 2 anys els dimecres a partir del 6 de març fins al 22 de maig, descomptant el 27 de març i l'1 de maig, en horari de 17.15 h a 18.30 h. Hi ha un altre grup per a infants de 2 a 3 anys, que faran sessions els dijous que van del 7 de març al 16 de maig, excepte el dijous 28 de març, en el mateix horari de tarda. Aquestes 10 sessions es faran a la llar d’infants pública Taitom.

Inscripcions fins el 26 de febrer

L’Ajuntament d’Olesa ofereix aquests serveis, que tenen un cost de 46,50 €, tant per a famílies empadronades al municipi com de fora. Del 12 al 19 de febrer les inscripcions estan obertes per a les famílies del municipi, a partir del 20, fins al 26, s'hi poden apuntar la resta de famílies.

Les places són limitades. Les persones interessades a participar-hi han de fer la inscripció a tràmits/ensenyament del web municipal o amb cita prèvia a l’Oficina d’Atenció Ciutadana OAC. En el moment de fer la inscripció s'ha d'adjuntar la següent documentació:

  • Sol·licitud d'inscripció al Servei d'acompanyament a la petita infància i a les famílies (Espai Nadó i Espai Joc en família)
  • Fotocòpia del DNI/NIE/Passaport de pare/mare/tutor o tutora.
  • Llibre de família o bé altres documents relatius a la filiació. En cas d'acolliment, la corresponent resolució.
Image
Què es viu als Espais Familiars?