Es presenta l'esperat projecte de renovació del nou col·lector de salmorres

La instal·lació del nou col·lector de salmorres del Llobregat s’iniciaran aquest febrer i s’allargarà, depenent del tram, fins al 2024.

Image
Presentació del projecte de renovació del col·lector de salmorres

Ja es coneix el projecte d'intal·lació del nou col·lector de salmores del riu Llobregat en el seu pas per Olesa de Montserrat. Ahir es va presentar a l’Auditori de la Casa de Cultura. Aquesta és una obra molt reclamada per acabar amb les fugues constants que pateix aquesta canonada de prop de 40 anys d’antiguitat. La nova canalització portarà les aigües salobres provinents de l’activitat minera potàssica fins al mar, i es construirà, en general, paral·lela a l’actual. En aquesta presentació, a càrrec del director d’obres Guillem Ràfales, es va exposar el futur desenvolupament de les obres i les afectacions que tindran aquestes al municipi.

Les inquietuds ciutadanes

La major part dels assistents a l’acte eren propietaris i veïns afectats per aquesta nova instal·lació i les afectacions que podrien sofrir en el futur. L’alcalde d’Olesa de Montserrat, Miquel Riera, va voler remarcar que, durant tot el procés, hi haurà un canal entre la ciutadania i la constructora: “l'Ajuntament canalitzarà també qualsevol qüestió que surti per part de la ciutadania envers aquestes obres i en les reunions de seguiment que es fan de forma periòdica entre els tècnics municipals i els tècnics d'aquesta obra anirem resolent tots aquests problemes que puguin sorgir o imprevistos.”

Pel que fa a l’afectació mediambiental, Ràfales va concretar que, en el seu pas pels terrenys operats per la Comunitat Minera Olesana, el nou tub anirà especialment reforçat i embolcallat amb una baina protectora per evitar qualsevol possible fuita que puguin contaminar el sòl i les captacions d’aigua. Tot i això, el director d’obra va explicar que “hi ha una Direcció Ambiental de l’obra, contractada per l’Agència Catalana de l’Aigua,  que vetlla perquè l’entorn natural rebi el mínim impacte possible”.

El Projecte

Les tasques de construcció començaran aquest mes de febrer després de ser llargament reclamades i anunciades. Es tracta d’una obra molt complexa que travessarà el riu Llobregat en 6 punts. Els treballs d’execució tenen un termini previst de 30 mesos: la 1a fase és previst enllestir-la al setembre d’aquest any, i tots els treballs,  al setembre del 2024. L’actuació es reparteix en tres zones: la zona de la mina d’aigua, de la palanca de Can Sedó i de l’Areny del Molí. Mentre durin les obres, hi haurà afectacions puntuals en la C55 i d’altres més prolongades al camí del riu. La previssió és que durant el temps que durin els treballs l'afectació sigui mínima i s’oferiran vies alternatives.

La nova canonada tindrà 80 cm de diàmetre, el doble de capacitat que l'actual, de manera que s'aconseguirà un major cabdal. Els materials també seran nous. Ràfales va explicar que "es pretén canviar l'actual tub per un de característiques similars, molt més modern, actual i on les juntes no seran metàl·liques, per tant, tindrem garantida l'estanquitat de les aigües i la no contaminació al medi". També es col·locaran uns punts de monitoratge que permetran un control més al detall de les instal·lacions per prevenir possibles fuites i reduir el temps de resposta.

Una obra molt esperada

Un col·lector de salmorra és un component en un sistema de refrigeració o climatització que recull la condensació generada pel procés de refrigeració. La salmorra recollida és després evacuada en un lloc adequat per evitar danys o contaminacions de l'entorn natural riberenc. En aquest cas, les salmorres transportades provenen de les mines de Sallent i Súria, i tenen com a destí la planta depuradora del Prat de Llobregat.

Com va explicar Ràfales, "la Generalitat, l'any 1981, ja va fer el seu primer projecte per construir aquest col·lector. Des de llavors l'Agència Catalana de l'Aigua, qui finança les obres, va fer uns estudis, un projecte de millora per augmentar la capacitat hidràulica del col·lector que s'estava quedant obsoleta."