Els actes incívics com la crema de contenidors li costen a Olesa uns 70.000 euros a l'any
L’Ajuntament d’Olesa calcula que reparar o arranjar accions incíviques a la via pública com reposició de contenidors cremats i altre mobiliari urbà malmès, neteja de grafits o no reciclar correctament representa un cost anual d'entre 60 i 70 mil euros.
Cada any s'ha de fer reposició de jardineres i de mobiliari urbà malmès, com papereres, bancs, cartelleres, elements de parcs i jardins o neteja de grafits. Els actes incívics i de vandalisme representen un cost estimat d’entre 60.000 i 70.000 euros a l’any. Això és el que calcula l’Ajuntament d’Olesa que costa de mitjana reparar o arranjar accions incíviques a la via pública com reposició de contenidors cremats i altre mobiliari urbà malmès, neteja de grafits o no reciclar correctament. “Només en renovació de contenidors es gasten més de 45.000 euros a l’any, comptant una mitjana de 30 contenidors a l’any i és que cada contenidor, amb la retirada i neteja de l’espai són 1.600 euros” ha detallat el regidor d’Espai Públic i Equipaments, Iván Carreira.
Per aquesta raó, des de la Regidoria es volen intensificar esforços per tal d’intentar frenar en la mesura que sigui possible els actes vandàlics que majoritàriament són la causa d’aquests incendis de contenidors. I és que aquests diners, es podrien destinar a serveis molt més profitosos per a la ciutadania que la reposició de contenidors a causa d’actes vandàlics.
En aquesta línia, el regidor avança que s’està estudiant la possibilitat d’instal·lar càmeres de videovigilància a les zones de contenidors per evitar la seva crema i també les possibles afectacions al voltant com a vehicles estacionats o edificis annexes.
Des de l’àrea d’Espai Públic i Equipaments també s’incideix en el cost que representa la reposició de mobiliari urbà malmès com bancs, papereres, plafons informatius, fonts o taules a zones d’esbarjo. “Per a evitar-ho les taules de pícnic s’han hagut de buscar de formigó i amb proteccions antivandàliques per evitar que es arrenquin, com ha passat amb les taules instal·lades a la nova zona de Cal Candi, darrera de la llar d’infants La Baldufa, o a la zona de pícnic de l’Areny del Molí”, ha apuntat Carreira.
Un altre dels temes que preocupen son els abocaments il·legals al medi natural o no reciclar correctament. “No posar el residus on toca penalitza econòmicament. Cada fracció dels contenidors s’envia a un centre de tractament i paguem per la quantitat de tones que aboquem però també per la qualitat de les tones. És molt important que la separació de materials sigui correcta, ja que la presència d’impropis, de residus que no corresponent a la fracció en qüestió, dificulta el procés del reciclatge” ha destacat el regidor.
Per conscienciar a les persones incíviques que entenguin que el que és públic és de tots i que s’ha de cuidar, des de l’Ajuntament es duen a terme campanyes de conscienciació i civisme. L’any passat es va fer la campanya "Compartim Olesa. Fem-ho Bé!". Entre d’altres actuacions, es mostraven plafons amb fotografies d’actes incívics com contenidors desbordats de deixalles i runes, contenidors cremats o plafons trencats, amb la informació del cost que representa arranjar totes aquestes accions incíviques.