05/10/23

El president de la Generalitat serà a l'entrega de claus de La Xicoira, el primer habitatge cooperatiu d’Olesa

L’acte comptarà també amb la presència de l’alcalde d’Olesa, Jordi Parent i el regidor d’Habitatge d’Olesa, Marc Serradó, així com amb representants de diferents departaments de la Generalitat.

Image
Cartell acte inauguració La Xicoira el 6 d'octubre de 2023

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, serà aquest divendres a l’acte institucional d’inauguració del projecte de La Xicoira, el primer habitatge cooperatiu d’Olesa i de la comarca del Baix Llobregat d'aquestes característiques impulsat per la cooperativa sostre Cívic, i que compta amb el suport de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat. L’acte, que tindrà lloc a les 16.30 h davant l'edifici, comptarà amb la presència de l’alcalde d’Olesa, Jordi Parent i el regidor d’Habitatge d’Olesa, Marc Serradó, i també amb representants de diferents departaments de la Generalitat de Catalunya.

L’edifici està ubicat entre els carrers de Pau Casals i Colom 41-47, i compta amb 25 habitatges d’entre 42 i 75 m², equipats completament, i amb espais col·lectius complementaris i aparcament inclòs. Sostre Cívic és la cooperativa gestora que acompanya al grup impulsor del projecte en totes les fases de promoció. 

El projecte de La Xicoira és una iniciativa singular perquè recupera un edifici que estava en desús des de l'esclat de la bombolla immobiliària el 2008, i que ja hi comptava amb l’estructura, soterranis i parets exteriors ja construïdes. 

El març de 2022 es van iniciar les obres, que han durat 15 mesos. Els treballs s’han centrat a millorar l’edificació ja construïda amb millors distribucions dels habitatges i accessibilitat, també l’eficiència energètica i l’augment d’aïllaments, instal·lacions centralitzades, i plaques fotovoltaiques, i el treball en els acabats dels habitatges per l’entrada a viure.

Tots els habitatges estan qualificats de protecció oficial (HPO) i, gràcies al suport de l'Ajuntament, cinc unitats s’han reservat per a persones empadronades al municipi d’Olesa de Montserrat i persones joves menors de 35 i major de 65 anys. 

El projecte ha estat possible gràcies també a la col·laboració i el suport de la Generalitat de Catalunya, gràcies al finançament proporcionat per l'Institut Català de Finances per a l'adquisició i al finançament d'una part important de l'operació. També ha rebut una subvenció de l'Agència Catalana de l'Habitatge, que han finançat el 30% del total de la promoció i ha ajudat a mantenir preus assequibles.

El model en cessió d’ús fa possible habitatge per a tota la vida a preu assequible: els habitatges es consideren un bé d’ús i les persones sòcies de la cooperativa poden gaudir-ne indefinidament o per un període molt llarg, i les quotes són estables i no depenen de la situació del mercat immobiliari.

Sostre Cívic és una cooperativa amb més de 1.200 sòcies i actualment gestiona 25 projectes, amb un total de 550 habitatges, 12 dels quals ja estan en convivència amb prop de 170 famílies. Aquest any ha estat reconeguda als Premis Hàbitat de les Nacions Unides.