07/07/23

Diumenge, mulla't per l'esclerosi múltiple a la piscina municipal d'estiu d'Olesa!

Aquest diumenge 9, la piscina municipal d’estiu col·labora amb la Fundació Esclerosi Múltiple en una nova edició del Mulla’t. L'objectiu és recaptar fons per a la investigació i fer visible la malaltia.

Image
Cartell del Mulla't per l'Esclerosi Múltiple de l'any 2023

La piscina municipal d’Olesa de Montserrat se suma un any més a la celebració del Mulla’t per l’esclerosi múltiple, l’acte simbòlic de solidaritat amb les persones que pateixen aquesta malaltia impulsat per la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM). 

L'objectiu de la campanya és conscienciar, visibilitzar i recollir fons per a la investigació d'aquesta malaltia crònica que, a dia d'avui, no té cura. Tal com informa Dioni Garcia, tècnic del departament d’Esports de l’Ajuntament d’Olesa, "a les 12 del migdia es farà un salt conjunt solidari a la piscina i s'animarà a nedar metres solidaris". De les 10 h del matí a les 12 h es podran adquirir els productes de marxandatge de la campanya d'enguany, els quals consisteixen en samarretes, tovalloles o bosses, entre altres. I al web del Mulla't per l'esclerosi múltiple també es pot fer un donatiu econòmic.  

Audio file

El projecte Mulla't per l'esclerosi múltiple pretén, per una banda, conscienciar la societat respecte a la malaltia, i per altra, és la principal campanya de captació de fons de la Fundació Esclerosi Múltiple que permet a la fundació poder oferir serveis de neurorehabilitació en hospitals de dia i serveis d'inserció i orientació laboral a persones afectades.

En aquesta campanya s'anima a la població a fer un bany col·lectiu a les piscines de tot Catalunya. Hi participen un total de 550 piscines. Garcia ha destacat la participació de l’Ajuntament d’Olesa a la campanya, "des dels inicis fa 30 anys" ha dit, i anima a tothom a participar a “aquesta activitat que ja s'ha tornat tota una tradició un cop arriba l'estiu”. 

 Una malaltia de la que encara es desconeix la causa

L'esclerosi múltiple (EM) és una malaltia neurològica, crònica i sense cura del sistema nerviós central. És una de les malalties neurològiques més comunes entre les persones joves d’entre 20 i 40 anys i la segona causa de discapacitat en els països desenvolupats. També és coneguda com la malaltia de les 1.000 cares i es presenta en diferents símptomes en cada persona. El fet de tenir una diversitat tan gran de símptomes, dificulta el diagnòstic que es fa a través de diverses proves mèdiques que descarten altres malalties. L’evolució també és diferent en cada persona. Encara avui es desconeix què la causa.

Hi ha molts motius per mullar-se:

  1. Perquè avui encara no se sap la causa de l'esclerosi múltiple, que afecta 9.000 persones a Catalunya i a 55.000 a tot l'estat.
  2. Perquè és la segona causa de discapacitat en adults joves després dels accidents de trànsit.
  3. Perquè les persones amb esclerosi múltiple necessiten un acompanyament i no estar soles especialment durant el diagnòstic de la malaltia.