L'Ajuntament d'Olesa se suma a la commemoració del Dia Internacional del Poble Gitano

Olesa de Montserrat celebra el Dia Internacional del Poble Gitano el divendres 5 d'abril amb un taller gratuït de "cajón rumbero" a L'Escorxador.

Image
Cartell del Dia Internacional del Poble Gitano 2024

Divendres 5, a les 18.30 h tindrà lloc el taller de "cajón rumbero" a l'Escorxador.

En el marc de la commemoració del Dia Internacional del Poble Gitano, l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, a través del Departament de Polítiques Migratòries, Antiracisme i Cooperació, ha organitzat un taller de "cajón rumbero". Aquesta iniciativa tindrà lloc el divendres 5 d'abril, a les 18.30 h, a L'Escorxador, i anirà a càrrec de l'Associació Carabutsí, una entitat coneguda per la seva implicació en la promoció de la cultura i la música gitana.

Laia Montes, regidora del departament, destaca aquesta commemoració com a "una contribució a la desestigmatització que pateix la població gitana, part de la ciutadania d'Olesa". 

Audio file

El "cajón rumbero" és un instrument de percussió d'origen afroperuà que es va popularitzar a Espanya gràcies a la seva adopció per part dels músics flamencs. Es tracta d'una caixa de fusta que es toca amb les mans i que, per la seva versatilitat i sonoritat, s'ha convertit en un element fonamental en molts estils musicals, especialment en la rumba catalana i el flamenc.

L'Associació Carabutsí, que impartirà el taller, és una entitat que treballa per la difusió de la cultura gitana i que ha estat activa en l'organització d'activitats culturals diverses, com tallers de música, dansa i altres expressions artístiques que formen part del patrimoni cultural gitano. Aquesta associació ha col·laborat en diverses ocasions amb l'Ajuntament per promoure la inclusió i el reconeixement de la diversitat cultural d'Olesa de Montserrat.

El taller de "cajón rumbero" és una oportunitat per a tots els ciutadans d'apropar-se a la cultura gitana, conèixer un dels seus instruments més emblemàtics, participant en una activitat que celebra la diversitat i la riquesa cultural.

El Dia Internacional del Poble Gitano, que se celebra cada 8 d'abril, té els seus orígens en el Primer Congrés Mundial Romaní/Gitano celebrat a Londres l'any 1971. Aquesta data va ser escollida per commemorar aquest esdeveniment històric, on es va institucionalitzar tant l'himne com la bandera actual del poble gitano. La bandera, de colors verd i blau, simbolitza el camp i el cel, respectivament, mentre que la roda de carro vermella situada al centre representa la llibertat i el camí des de l'Índia. Quant a l'himne, compost pel músic romaní-serbi Jarko Jovanovic a partir d'una cançó popular gitana dels països de l'Europa de l'est i titulat ‘Gelem, Gelem’ (Anduve, Anduve en romaní), recorda als gitanos i gitanes víctimes del nazisme.