20/03/24

Olesa commemora la diada pels drets civils i l'antiracisme per fomentar la convivència ciutadana

L'Ajuntament ha preparat 3 actes per ajudar a conscienciar la població sobre la importància de la no discriminació racial.

Image
Cartell del actes de commemoració de Dia internacional per l'Eliminació de la Discriminació Racial 2024

Cartell de les activitats preparades per commemorar el Dia Internacional per l'Eliminació de la Discriminació Racial.

El 21 de març es commemora el Dia Internacional per l'Eliminació de la Discriminació Racial. Un any més, des de la Regidoria de Polítiques Migratòries, Antiracisme i Cooperació de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat s'ha organitzat diversos actes per a commemorar aquesta important data. La regidora del departament, Laia Montes, explica que "les administracions hem de fer un pas endavant i promoure polítiques pedagògiques que posin al centre les persones racialitzades".

Audio file

Alba Tarroc, cap tècnica del departament, explica "el Dia Internacional per l'Eliminació de la Discriminació Racial és una de les diades més rellevants per al nostre departament. És una oportunitat per posar en relleu la lluita contra el racisme i fer conscients a tota la ciutadania sobre la importància de la diversitat i el respecte."

Audio file

Les activitats programades van començar el dissabte 16 de març amb la peça teatral "El silenci de la fera", protagonitzada per Sònia Masuda. Aquest monòleg reflexiona sobre els estereotips asiàtics als mitjans de comunicació i la cultura, posant èmfasi en el racisme cap a les dones asiàtiques i asiàtico-descendents.

El dia de la commemoració, dijous 21 de març, es durà a terme l'acte central a la Plaça Fèlix Figueras i Aragay, a les 18.30 h. Es llegirà un manifest contra el racisme i s'organitzarà un taller d'estampació de bosses amb el lema antiracista. Les persones assistents també gaudiran de la música de l'Escola de Música d'Olesa i de la cantant Olga Valle, que interpretarà peces de Nina Simone i Ben Harper, reconeguts artistes vinculats a la lluita pels drets civils i la diversitat.

L'endemà, divendres 22 de març, es muntarà un punt vermell antiracista al Mercat no sedentari, en col·laboració amb SOS Racisme Catalunya. L'objectiu és el d'informar i sensibilitzar la població sobre com denunciar agressions racistes i com combatre el racisme en tots els àmbits de la vida quotidiana. "És essencial que tots ens impliquem en la lluita contra el racisme i la discriminació racial", afirma Tarroc.

Audio file

El Dia Internacional per l'Eliminació de la Discriminació Racial es commemora cada 21 de març en memòria de la matança de 69 persones pacífiques a Sharpeville, Sud-àfrica, per part de la policia el 1960, durant una protesta contra les lleis de passaports. Aquest dia recorda la lluita per la igualtat racial i la promoció del respecte, la tolerància i la diversitat. Amb aquesta sèrie d'actes, l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat reafirma el seu compromís amb la defensa dels drets humans i la promoció de la diversitat com a valor fonamental de la societat.