L'Ajuntament s'adhereix al Decàleg d'Empadronament d'Igualtat

Amb aquesta adhesió, l'Ajuntament vol impedir que el padró sigui una barrera per a les persones en situació de vulnerabilitat a l'hora d'aconseguir els drets bàsics.

Image
L'OAC habilita un horari especial per poder tramitar els abonaments de la piscina municipal d'estiu durant tota aquesta setmana

Imatge de la sala d'espera del vestíbul de l'Ajuntament.

L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha anunciat la seva adhesió al Decàleg d'Empadronament d'Igualtat, una iniciativa impulsada per la Direcció General d'Antiracisme, Migracions i Refugi del Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya. Aquesta acció forma part del compromís municipal per garantir els drets de les persones migrades i en situació de vulnerabilitat, assegurant que puguin accedir als serveis i drets bàsics.

L'empadronament és un tràmit fonamental que sovint es complica per a les persones migrades, posant en risc el seu accés a drets bàsics com la sanitat, l'educació i altres serveis municipals. Tal com explica Alba Tarroc, cap del Departament de Polítiques Migratòries, Antiracisme i Cooperació, "tot i que ja existeix una llei que regula el padró, no es tan específica en determinades matèries que afecten, normalment, a persones migrades".

Audio file

El decàleg, creat per la Direcció General d'Antiracisme, Migracions i Refugi ofereix bones pràctiques als ajuntaments per garantir un empadronament just i igualitari. Inclou mesures com l'acceptació d'autoritzacions escrites per a l'empadronament en establiments residencials col·lectius i la creació d'adreces alternatives per a persones sense domicili fix. Tarroc apunta que "la llei cobreix situacions com la del sensellarisme, però no ofereix una solució per a persones que, per exemple, no se'ls permet empadronar-se".

Audio file

Un dels principals problemes identificats és la discrecionalitat amb què alguns ajuntaments gestionen l'empadronament, sovint denegant-lo sense motius justificats o retardant la seva tramitació més enllà dels tres mesos establerts per llei. "Aquestes pràctiques vulneren els drets de les persones i, a l'hora, impedeixen que es tingui una fotografia real de la població del municipi, afectant la planificació i provisió de serveis públics" afageix Alba Tarroc.

Audio file

El decàleg d'empadronament d'igualtat és una resposta necessària a la realitat de l'habitatge i la migració a Catalunya, i busca establir una normativa més justa que asseguri que totes les persones, independentment de la seva situació residencial, puguin ser reconegudes com a residents del municipi on viuen. Una iniciativa fonamental per construir una societat més inclusiva i respectuosa amb els drets de totes les persones.

Últimes notícies

Image
Foto_misteri_16042025

Una de les 11 imatges que formen els Misteris d'Olesa

Image
Foto_juntalocalseguretat_150425

Reunió de la Junta Local de Seguretat celebrada al mes d'abril de 2025

Image
Foto_obrescebriamontserrat_140425

Treballs de pintura viària al carrer de Cebrià Montserrat

Image
Foto_obresescolasantbernat_110425

Zona en obres de l'antiga escola Sant Bernat

Image
Cartell_Primaveraimemòria_100425

Cartell del cicle "Primavera i Memòria" 2025

Image
Foto_guanyadorconcurs

Guanyador del Concurs de Cartells de Festa Major 2024