Commemoració del 25N a Olesa de Montserrat

Com cada 25 de novembre, l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat s'ha sumat al manifest unitari amb motiu de la commemoració del Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones que s'ha llegit a les 18.30h a la Plaça de Fèlix Figueras i Aragay. Les activitats per conscienciar sobre la violència masclista continuaran fins el 27 de novembre.

Image
Commemoració 25N Olesa de Montserrat

L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha commemorat un any més el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les dones amb la lectura del manifest institucional del 25N i una Performance antimasclista. L’activitat s’ha concentrat a partir de les 18.30h de la tarda a la Plaça de Fèlix Figueras i Aragay on la regidora de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+, Ada Agut i Domènech, ha obert l’acte amb la lectura del manifest institucional per veu de diferents dones olesanes: la Carme Jorba de l’associació Ariadna, la Sofía Haji de l’associació Ajial i la Núria Casado de l’associació Dones i Progrés. Posteriorment, ha començat una Performance antimasclista  a càrrec del col·lectiu Passeig de l'Art. L’acte ha comptat amb la presència de gairebé 100 persones.

Del manifest unitari s’ha remarcat la importància de mantenir una lluita diària per una vida lliure de violències. Tanmateix, s’ha posat l’accent en el reconeixement de noves formes de violència introduïdes a la Llei 17/2020 del 22 de desembre. La nova norma inclou:

  • La violència obstètrica i la vulneració de drets sexuals i reproductius, que dificulta l’accés necessàri per a la presa de decisions autònomes i informades. Pot afectar els diferents àmbits de la salut física i mental, incloent-hi la salut sexual i reproductiva. Pot impedir o dificultar a les dones prendre decisions sobre llurs pràctiques i preferències sexuals i sobre la seva reproducció i les condicions en què es duu a terme.
  • La violència de segon ordre, que consisteix en la violència física o psicològica, les represàlies, les humiliacions i la persecució exercides contra les persones que donen suport a les víctimes de violència masclista.
  • La violència vicària, entesa com qualsevol tipus de violència contra les filles i els fills amb la finalitat de provocar dany psicològic a la mare, atemptant contra la maternitat i la infància.
  • La violència digital, un nou àmbit que amplifica la violència masclista amb l’ús de plataformes com xarxes socials, webs o fòrums, correu electrònic i sistemes de missatgeria instantània, entre d’altres.
  • La violència en l’àmbit de la vida política i l’esfera pública de les dones que es dóna a escenaris com les institucions i administracions públiques i els partits polítics.
  • I la violència en l’àmbit institucional, constituïda per les accions i omissions de les autoritats, el personal públic i els agents de qualsevol organisme o institució pública que retardin, obstaculitzin o impedeixin tant l’accés a les polítiques públiques com a l’exercici dels drets per assegurar una vida lliure de violència masclista.

El manifest ha recordat el suport i empatia envers les supervivents de violències sexuals i el seu entorn. Seguidament, s’ha mostrat el llarg camí que encara queda per conscienciar la societat sobre aquestes violències sobre les quals la negació i l’actitud defensiva continua sent la reacció més habitual dels homes. Per aquest motiu, el manifest ha finalitzat amb l’exposició dels reptes de cara al futur, enfocats principalment a extingir el patriarcat i la ideologia masclista amb la col·laboració del compromís dels homes a assenyalar i refusar aquest tipus de conductes al seu entorn: “necessitem crear nous referents per construir milers de masculinitats responsables, lliures, igualitàries, diverses, inclusives i cuidadores”.

Tot seguit, ha començat la Performance antimasclista ­­-a càrrec del col·lectiu Passeig de l'Art- que ha fet esmena del nom i data de la mort de totes les dones assassinades per homes en el que va de l’any a tot l’Estat. L’impacte visual de la Performance ha estat veure com queien a terra, una per una i al sentir el nom de la víctima, olesanes que han volgut representar en aquest acte a cadascuna de les 70 dones mortes per violència masclista.

Les activitats previstes al nostre municipi per a la sensibilització de la població sobre el problema social de les violències masclistes continuaran demà divendres 26 de novembre, a les 18.00 h, amb el conte "La pallassa Petra" a la Biblioteca Santa Oliva, a càrrec de Lídia Clua; dissabte 27 de novembre a les 18.00h amb el Taller d'Art "Collage Antimasclista" a l’Escorxador, a càrrec de Marta Font; i seguidament al mateix espai se celebrarà el Concert Jove "Amazonians, DJ Nàtura i Montserrap", on caldrà presentar el Certificat COVID per assistir-hi.