15/07/21

L'Arxiu Històric Municipal busca testimonis dels aiguats que van causar estralls a Olesa el 1971

S'està preparant una exposició coincidint amb el 50è aniversari dels aiguats, el proper 20 de setembre.

Image
Destrosses al carrer pels aiguats del 1971

El proper 20 de setembre es compliran 50 anys dels aiguats de 1971 que van provocar la pèrdua de vides i moltes destrosses a diferents municipis catalans, entre ells Olesa de Montserrat. Per recordar aquests fets, l’Arxiu Històric Municipal està preparant una exposició que es podrà visitar a la Casa de Cultura i per a la qual necessita la col·laboració ciutadana.

L’Arxiu té al seu catàleg més d’un centenar de fotografies dels aiguats però també vol nodrir la mostra de testimonis. Per aquesta raó fa una crida a totes aquelles persones que van viure les inundacions o a les quals potser algun testimoni els va explicar els fets viscuts el 1971 i vulguin compartir aquests records amb tothom. La crida no només és per recollir testimonis, sinó també fotografies potser inèdites dels aiguats.

Les persones que vulguin col·laborar-hi poden enviar un correu a arxiu@olesademontserrat.cat o bé trucar al 93 778 00 50 extensió 3170.

Tres persones van perdre la vida a Olesa per la riuada de 1971

El dia 20 de setembre de 1971 es van produir importants pluges a pràcticament tot Catalunya. Les precipitacions més intenses es van registrar a municipis com Terrassa, Esparreguera i també Olesa de Montserrat. Les pluges torrencials, provocades per una gota freda, van fer desbordar el riu Llobregat i van provocar importants inundacions. A Olesa, les riuades de 1971 van deixar el pont de l’antiga Palanca molt malmès i no va ser reconstruït degut al poc ús que tenia aleshores. El restaurant del balneari de La Puda també va deixar de funcionar, ja que el riu Llobregat va pujar entre 13 i 15 metres i va destruir part de l’edifici. L’efecte més greu, però va ser la malaurada mort de tres persones, que van perdre la vida a causa de la riuada.