25/02/21

L'Ajuntament d'Olesa aplica mesures per fer més eficient el servei de recollida d'escombraries

Una és l’eliminació de dues àrees de contenidors del carrer d’Alfons Sala i substituir‐les per una àrea de càrrega lateral a la zona més propera possible i que suposi menys impacte, que tècnics especialistes han determinat que és el carrer de Colon.

Image
Nova bateria de contenidors al carrer colon

L’Ajuntament d’Olesa està aplicant un seguit d'accions puntuals al servei de recollida d’escombraries amb l’objectiu de guanyar en eficàcia i eficiència en el servei, estalviar costos i optimitzar la recollida. Les accions també inclouen la instal·lació de nous contenidors en aquelles àrees on hi faltava d’alguna fracció de recollida.

Les accions s'han decidit analitzant diferents problemàtiques existents al servei, estudiant els punts on s’acostumen a donar desbordament de contenidors o dificultat de pas dels vehicles de recollida. Arran aquesta anàlisi, una de les mesures consisteix en l’eliminació de dues àrees de contenidors del carrer d’Alfons Sala (amb contenidors de 1.100 litres de capacitat, insuficients per a l’àrea d’influència). 

Bateries de contenidors retirats del carrer d'Alfons Sala

    

Bateries de contenidors retirats del carrer d'Alfons Sala

A banda de la poca capacitat dels contenidors que hi havia a Alfons Sala, un altre dels problemes són les dificultats del camió de recollida per girar al carrer, a causa de les seves dimensions, que també fan que no pugui entrar a zones com la Rambla. Per aquesta motiu algunes àrees de contenidors dels carrers propers a la Rambla acostumen a estar més desbordades.

Els contenidors eliminats es substitueixen per una àrea de càrrega lateral a la zona més propera possible i que suposa menys impacte. Tècnics especialistes en gestió de residus han assenyalat que la millor ubicació és el carrer de Colon. Aquesta nova àrea té contenidors de 3.200 litres de capacitat, que són els que hi ha a tot el municipi, excepte al nucli antic.La bateria no té contenidor de matèria orgànica ni de vidre per evitar sorolls i pudors. També s'ha ampliat una mica la bateria del carrer de Metge Carreras.

Nova bateria al carrer de Colon

La mesura permet que el servei de recollida d’escombraries guanyi en eficiència i alhora permet un estalvi de prop de 15.000 €, que es poden destinar a altres serveis, com ara el reforç de la neteja i desinfecció de les àrees de contenidors o l’ampliació del servei de recollida de cartró comercial porta a porta, que alhora permet solucionar la problemàtica de desbordament en alguns dels punts de contenidors més saturats.

Dins la reordenació parcial del servei de recollida d’escombraries també s’està estudiant crear una nova àrea de contenidors al costat dret de l’Eixample, propera a la Rambla, com alternativa per descarregar l’àrea que hi ha al carrer de Barcelona, davant el parc de l’Estatut, que acostuma a estar molt saturada.

Aquesta nova àrea també milloraria el mapa de cobertura dels contenidors del municipi. Segons aquest mapa de cobertura, no es permet que entre àrees hi hagi una distància superior a 300 metres, de manera que els usuaris no hagin de desplaçar‐se més de 150 metres per dipositar els seus residus, si bé la distància que hi ha actualment és d’un màxim de 100 metres per a gran part de la ciutadania (podeu veure el mapa adjunt).

El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Ivan Carreira, ha destacat que la instal·lació d’àrees de contenidors “és una tasca complicada perquè ningú els vol tenir davant de casa, però tampoc lluny. I malgrat el que pugui semblar, a la via pública tampoc hi ha tant d’espai útil disponible si es tenen en compte cruïlles, guals o mides de vorera”. Per aquesta raó les decisions sobre ubicacions es basen en criteris objectius com ara la millora de l’eficiència i l’eficàcia del servei i el menor impacte possible.

Instal·lació de nous contenidors a la àrees on hi mancaven

D’altra banda, també s’han instal·lat nous contenidors en aquelles àrees on hi faltava alguna fracció. Aquesta reposició és possible gràcies a una modificació del contracte de gestió de residus i neteja viària, que ha suposat fer altres canvis al servei com ara establir més hores de neteja amb aigua a pressió o un servei de recollida de desbordaments.

El motiu que va dur l’Ajuntament a modificar el contracte de gestió de residus i neteja viària ha estat la necessitat de reposar contenidors en diferents àrees després que, sobretot per actes vandàlics, el nombre de reposicions previstes al contracte s’hagués exhaurit a mig contracte. Va ser al Ple del mes de gener quan es va aprovar l’ampliació d’aquest contracte amb l'empresa Fomento de Construcciones y Contratas Medio Ambiente SA per un import de més de 370.000 € fins a la fi del contracte, que serà l’agost de 2024.