L’ACA renovarà al setembre la reclamada canonada de les salmorres al seu pas per Olesa

L’esperada renovació de la canonada de les salmorres, al seu pas per Olesa, començarà al setembre, segons ha avançat el director de l’ACA, Samuel Reyes, en una reunió amb l’alcalde d’Olesa, Miquel Riera.

Image
Col·lector de Salmorres

L’alcalde d’Olesa de Montserrat, Miquel Riera, s’ha reunit amb el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Samuel Reyes,  per reclamar per l’estat de diferents projectes, entre els quals el nou col·lector de salmorres, que fa temps que es demana.  A la trobada, el nou director de l'ACA ha avançat l’inici de les obres de renovació del col·lector al setembre.

Ara ja han començat els treballs previs i abans que comencin les obres es farà el repàs del recorregut de la canonada per intentar detectar punts conflictius, resoldre les dificultats d’execució d’aquesta obra en relació a l’afectació a camins freqüentats i propietats i fer especial incidència en les mesures de seguretat de l’obra. “Ara el que hem de fer és detectar aquells punts on pot ser més problemàtica l’execució d’aquesta obra, l’impacte que pot tenir, per exemple, en el camí del riu, per on passa molta gent, i també, amb els propietaris dels terrenys que es vegin més afectats, i sobretot, hem tractat de les mesures de seguretat que es prendran durant el temps que convisquin les dues canonades, l’antiga i la nova” ha destacat Miquel Riera.

Sobretot s'ha fet especial incidència en les mesures de seguretat per garantir que no es produeixen abocaments al riu, especialment al tram proper a la captació d’aigua a la zona del mas de les aigües “a part de l’afectació mediambiental que pot representar, també s’ha de tenir especial cura perquè hi ha pous de captació d’aigua i la potabilitzadora del mas de les Aigües, que si es trenca la canonada, pot afectar greument el subministrament d’aigua potable” ha incidit Riera.

 

Una obra molt reclamada a Olesa 

La renovació del col·lector de salmorres, en el tram que va entre la depuradora d’Abrera i Castellgalí, és una obra molt necessària i reclamada a Olesa. L’any 2019 ja es va fer l'expropiació de terrenys d'una bona part de la instal·lació però la Generalitat no havia concretat encara ni calendari d’execució ni finançament, amb un cost estimat superior als 100 milions d'euros.

Tot i que el material del que està fet la canonada és altament resistent a ambient salins, però les juntes són metàl·liques i s'acaben corroint, i més encara, amb les temperatures altes de l'estiu. En els darrers anys, aquest col·lector ha patit nombrosos vessaments d’aigua, que pel seu alt contingut salí, provocant un gran impacte a cultius i flora i fauna.

Aquesta futura canonada tindrà més capacitat que l'actual i reemplaçarà una infraestructura de més de tres dècades de vida. El col·lector de salmorres condueix fins al mar els residus salins de les mines de potassa de Cardona, Súria i Sallent, de l'empresa Solvay i de les plantes de potabilització d'Abrera i de Sant Joan Despí. 

Des de l’ACA s’han compromès a fer exposicions públiques per a explicar el projecte a la ciutadania.

 

Depuradores de la urbanització de l’Oasis

Un altre dels temes tractats a la reunió entre l'Ajuntament d'Olesa i l’ACA, és la integració  de les depuradores de la urbanització de l’Oasi al sistema gestionat per l'Agència Catalana de l'Aigua. “Aquest és un compromís que ja prové de l’anterior director” ha destacat Riera, “i ara s'ha concretat que l’ACA assumirà com a com a propi gestionar les depuradores de la urbanització de l’Oasis d'Olesa, que necessiten d’un seguit de millores. Aquests anys ja s’ha estat treballant amb el projecte  i la previsió és que pel 2023-2024 ja estaran enllestides les noves depuradores” ha avançat l’alcalde.

A la trobada també s’ha parlat del manteniment de les lleres i la recuperació d'hàbitats del rius i d'espècies autòctones (i l'eliminació de les espècies invasores). En el cas de la neteja de lleres, s'ha parlat sobretot de la neteja dels torrents que passen pel nucli urbà, com és el torrent d’Oromir,  i el torrent que va parar a prop de la roca de la Mona, a la zona del Puigventós,  que són punts on s’acumula molta canya.