Consells per a la preparació i consum de panellets
Seguir les normes i recomanacions d'higiene bàsiques durant la preparació, conservació i consum de panellets ajuda a prevenir riscos.
En anar a comprar
- En el moment de la compra comproveu que els panellets ja elaborats o ingredients per elaborar-los que estiguin envasats, fora de l'abast del públic o protegits per vitrines i es lliuren al públic de manera higiènica i sense tocar-los amb les mans.
- Els panellets o els ingredients per elaborar-los que adquiriu envasats, fins i tot els denominats artesans o típics, han d'anar etiquetats amb les dades següents:
- Nom del producte.
- Naturalesa del producte.
- Nom i adreça de qui el fabrica.
- Llista de tots els ingredients.
- Volum o pes.
- Data de duració màxima.
- Forma de conservació.
- En el cas de productes no envasats només cal que, en un lloc visible, hi figuri la informació sobre ingredients/components al·lergènics.
A casa
- Guardeu els ingredients a temperatura ambient en un lloc net, fresc i sec.
- Si feu servir ous guardeu-los a la seva caixa a la nevera.
- Guardeu els panellets o els ingredients per elaborar-los en l’envàs original o traspasseu-los a un envàs o recipient net, i identifiqueu-lo amb una etiqueta per evitar confusions.
- Assegureu-vos que no contacten amb cap altre aliment, superfície de la cuina, estris o mans que no estiguin suficientment nets.
- Renteu-vos bé les mans abans de començar-ne l’elaboració i torneu-ho a fer les vegades que siguin necessàries durant la preparació.
- Protegiu-vos bé qualsevol lesió que us afecti les mans amb materials impermeables.
- No tossiu ni esternudeu davant els aliments, ja que això pot ser causa de contaminacions. És recomanable utilitzar mascareta.
- Tot i que els panellets tenen un baix risc microbiològic, feu tots els preparatius dels ingredients i la cocció dels panellets amb la mínima antelació possible.
- Coeu-los suficientment al forn.
- Durant el fornejat procureu que no agafin un color gaire fosc o daurat per minimitzar la formació d’acrilamida. És recomanable no pujar dels 120°C.
- Deixeu-los refredar a temperatura ambient i aïllats de la contaminació.
- Una vegada freds guardeu-los protegits de la contaminació i consumiu-los abans de cinc dies.
- Si els nens participen en l’elaboració vigileu que la manipulació sigui correcta i que no hi ha risc de contaminació o incorporació de cossos estranys.
- Es recomana elaborar-los i consumir-los respectant els grups de convivència estable per evitar la transmissió de la COVID-19. Una bona opció és compartir experiències (receptes, concursos, ensurts, festes) mitjançant eines de comunicació virtual.