Consells per a la preparació i consum de panellets

Seguir les normes i recomanacions d'higiene bàsiques durant la preparació, conservació i consum de panellets ajuda a prevenir riscos.

En anar a comprar

  • En el moment de la compra comproveu que els panellets ja elaborats o ingredients per elaborar-los que estiguin envasats, fora de l'abast del públic o protegits per vitrines i es lliuren al públic de manera higiènica i sense tocar-los amb les mans.
  • Els panellets o els ingredients per elaborar-los que adquiriu envasats, fins i tot els denominats artesans o típics, han d'anar etiquetats amb les dades següents:
    • Nom del producte.
    • Naturalesa del producte.
    • Nom i adreça de qui el fabrica.
    • Llista de tots els ingredients.
    • Volum o pes.
    • Data de duració màxima.
    • Forma de conservació.
  • En el cas de productes no envasats només cal que, en un lloc visible, hi figuri la informació sobre ingredients/components al·lergènics.

A casa

  • Guardeu els ingredients a temperatura ambient en un lloc net, fresc i sec. 
  • Si feu servir ous guardeu-los a la seva caixa a la nevera.
  • Guardeu els panellets o els ingredients per elaborar-los en l’envàs original o traspasseu-los a un envàs o recipient net, i identifiqueu-lo amb una etiqueta per evitar confusions.
  • Assegureu-vos que no contacten amb cap altre aliment, superfície de la cuina, estris o mans que no estiguin suficientment nets.
  • Renteu-vos bé les mans abans de començar-ne l’elaboració i torneu-ho a fer les vegades que siguin necessàries durant la preparació.
  • Protegiu-vos bé qualsevol lesió que us afecti les mans amb materials impermeables.
  • No tossiu ni esternudeu davant els aliments, ja que això pot ser causa de contaminacions. És recomanable utilitzar mascareta.
  • Tot i que els panellets tenen un baix risc microbiològic, feu tots els preparatius dels ingredients i la cocció dels panellets amb la mínima antelació possible.
  • Coeu-los suficientment al forn.
  • Durant el fornejat procureu que no agafin un color gaire fosc o daurat per minimitzar la formació d’acrilamida. És recomanable no pujar dels 120°C.
  • Deixeu-los refredar a temperatura ambient i aïllats de la contaminació.
  • Una vegada freds guardeu-los protegits de la contaminació i consumiu-los abans de cinc dies.
  • Si els nens participen en l’elaboració vigileu que la manipulació sigui correcta i que no hi ha risc de contaminació o incorporació de cossos estranys.
  • Es recomana elaborar-los i consumir-los respectant els grups de convivència estable per evitar la transmissió de la COVID-19. Una bona opció és compartir experiències (receptes, concursos, ensurts, festes) mitjançant eines de comunicació virtual.