Consells per combatre el mosquit tigre
El Servei de Control de Mosquits (SCM) del Consell Comarcal del Baix Llobregat i el Departament de Salut Pública de l'Ajuntament d0Olesa de Montserrat realitzen moltes intervencions l'any contra les larves dels mosquits tant en medi natural i rural com en àmbits urbans. Tanmateix, molts dels punts de cria estan en propietats privades, on el personal de l'SCM o l'Ajuntament difícilment pot accedir. És aquí on la ciutadania pot actuar per tal d'intentar neutralitzar-los de forma definitiva.
Els mosquits es combaten arreu del món difonent informació, educació, recursos i ajuda als ciutadans. Per això, el Departament de Salut Pública ha realitzat campanyes d'acció social que inclouen accions educatives a les escoles, edició de documentació, xerrades col.lectives i impactes publicitaris. Tot seguit us indiquem les accions que cal que preneu si volem evitar la cria de mosquits.
Què cal fer a casa nostra
S'ha d'evitar tenir aigua estancada a casa, és així de senzill, encara que per posar-ho a la pràctica s'ha de ser molt constant. Els primers beneficiats serem nosaltres mateixos i de retruc tot el veïnat.
- S'han de buscar recipients, pots, objectes abandonats, desaigües, petites cisternes, plats o cendrers a l'exterior de casa. Si segueixes llegint trobaràs moltes imatges d'exemples d'elements de risc.
- Un cop trobats, cal treure'n l'aigua, tant si sembla que hi ha larves com si no. Basta amb buidar-los al terra o la gespa: les larves moriran ràpidament.
- Després, cal fer que no es puguin tornar a omplir d'aigua. Quasi sempre, és suficient amb posar els recipients de cap per avall. En alguns casos com ara amb les cobertes dels pneumàtics, aquestes es poden foradar. Si no són imprescindibles, és bona idea llençar-los, o dur-los a l'interior.
- Amb un sol cop de fer tot això no n'hi ha prou. No es pot baixar la guàrdia: el mosquit està esperant sempre la més mínima oportunitat. Convé revisar periòdicament el nostre habitatge, i fer que el veïnat ho faci amb els seus.
Si eliminem tots els punts de cria, en poc temps hauran disminuït molt els mosquits adults que ens piquen.