05/06/23

Aquesta setmana, Olesa commemora la Setmana Internacional dels Arxius amb dues activitats

Pel dijous 8 de juny, l’Arxiu Històric Municipal ha organitzat un matí de portes obertes i una xerrada a la tarda

Image
Pergamí de l'Arxiu Històric Municipal

L'Arxiu Històric Municipal d'Olesa de Montserrat organitza la Setmana Internacional dels Arxius 2023 per celebrar el Dia Internacional dels Arxius, que se celebra a tot el món cada 9 de juny. Aquesta commemoració, que tindrà lloc del 5 a l’11 de juny, té com a objectiu apropar el patrimoni documental a la ciutadania i donar a conèixer la seva riquesa.

Xavier Rodrigo, arxiver municipal de l'Ajuntament d'Olesa, explica que “el Dia Internacional dels Arxius commemora la importància de preservar la documentació històrica per comprendre el passat i el futur. També té com a objectiu conscienciar la societat sobre la importància dels arxius com a garants de la història”. El Dia Internacional dels Arxius es va començar a celebrar l'any 2009 i s'ha allargat a una setmana per donar més visibilitat a aquesta celebració i fomentar la participació de tots els arxius.

Audio file

Les activitats d'aquesta edició

L'Arxiu Històric Municipal d'Olesa ha organitzat dues activitats per aquesta ocasió que es duran a terme el dijous 8 de juny. Primerament, es faran visites guiades durant tot el matí a l'Arxiu Històric Municipal. Aquestes visites es divideixen en tres torns: a les 9, a les 11 i a les 12.30 h. A cada torn, els visitants tindran l'oportunitat d'explorar les instal·lacions i conèixer les seves funcions, així com els fons documentals que s'hi conserven. L'objectiu és apropar l'Arxiu a la ciutadania i trencar amb la idea que és un lloc reservat només per a uns pocs. Aquesta infraestructura olesana alberga diverses tipologies de documents en suport de paper, fotogràfic i pel·lícules. A l’arxiu s’hi guarden documents de fons tant municipals com privats, patrimonials i notarials, entre el que destaca una col·lecció de 96 pergamins i altres materials rellevants.

Audio file

A les 18 h d’aquell mateix dia, hi haurà una conferència titulada "La custòdia dels arxius catalans durant la Guerra Civil Espanyola", que serà impartida per Jaume Zamora i Escala, cap de la Unitat d'Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona. Aquesta conferència explicarà el treball realitzat per la Generalitat Republicana per salvar els arxius durant aquest període convuls de la història. L’arxiver municipal avança que “els responsables d’aquella època van idear un sistema de refugis per anar guardant la documentació a mesura que anava avançant el front per intentar evitar el que va acabar passant en molts llocs: la requisa franquista i destrucció pels bombardejos”.

Audio file

Rodrigo apunta que per a la conferència no és necessari inscriure's, ja que l'aforament de l'Auditori de la Casa de Cultura és suficient per a tots els interessats. En canvi, les visites guiades tenen un aforament limitat, i els interessats han de reservar la seva plaça mitjançant la plataforma Participa Olesa de Montserrat. La Setmana Internacional dels Arxius representa una oportunitat única per celebrar i valorar el treball dut a terme pels professionals de l'arxivística i reforçar el seu compromís amb la salvaguarda del patrimoni documental.