16/05/23

Olesa commemora el Dia internacional de l’Acció per la Salut de les Dones amb la setmana Salut i Dones

L'objectiu de Salut i Dones és sensibilitzar sobre la necessitat de disminuir les desigualtats en salut amb perspectiva de gènere.

Image
Salut i dones

L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat commemora el Dia internacional d'Acció per la Salut de les Dones, que se celebra arreu cada 28 de maig, amb l'objectiu de reivindicar la perspectiva de gènere en tots els àmbits de la salut, fent públiques les demandes de les dones i el compromís de les administracions per afavorir-les.

Aquesta commemoració posa damunt la taula la necessitat d’estudiar i analitzar els casos de les dones des d’aquesta perspectiva, tenint en compte tots els factors diferencials: genètics, biològics, fisiològics, endocrins i psicològics, entre d’altres. Amb aquest objectiu, a Olesa s'han programat més d'una desena d'activitats gratuïtes que organitza el departament de Salut Pública de forma conjunta amb altres àrees de l’Ajuntament.

Els actes arrencaran dilluns, 29 de maig, amb una jornada esportiva que s’iniciarà a les 8 h amb una sessió d’aiguagim a la piscina coberta. Aquell mateix matí, a les 11.15 h s’organitza ioga per a dones embarassades i/o amb nadons fins a 12 mesos a l’AV Central. Aquell mateix dia a la tarda, a les instal·lacions esportives municipals es pot participar d’una classe de ioga a la natura i una de zumba, a les 19.30 i 20.30 h respectivament. 

Les sortides setmanals del projecte “Fem Salut, Olesa!” també se sumen a la commemoració amb la caminada urbana del dimarts 30 i la caminada per l’entorn natural del dijous 1 de juny. Ambdues activitats partiran de la pl. Fèlix Figueras i Aragay a les 9.15 h. 

El dimarts a la tarda, Silvia Martín ensenyarà a plantar cara a l’ansietat en una xerrada informativa que realitzarà a la Casa de Cultura, a les 16.30 h.

La tarda del dijous 1 de juny es podrà assistir a una classe de Qijong al Casal Cívic i Comunitari del Sant Bernat. 

El dilluns de la setmana següent, 5 de juny, les llevadores del CAP d’Olesa organitzen un taller per aprendre a conviure amb la menopausa, a les 10 h a la Sala Polivalent del CAP. Aquesta activitat es tornarà a repetir a la mateixa hora i lloc el dilluns 12, però aquesta vegada anirà dirigida per les nutricionistes del centre. 

Dimecres 7, la cooperativa feminista Magranes ens proposa un espai d’expressió creativa i artística on la imatge i la fotografia permeten una nova mirada al propi cos. Aquest taller es realitzarà al SAFI (c. Amadeu Paltor, 28) a les 15.15 h.

Les places per algunes d'aquestes activitats són limitades i requereixen inscripció prèvia que podeu realitzar aquí.

Finalment, al llarg de la setmana, a la Biblioteca Santa Oliva es farà una exposició de llibres que parlen sobre la salut de les dones. I durant tot el mes de maig, s’ha anat i s’anirà repartint productes menstruals reutilitzables i mediambientalment sostenibles a les alumnes de tercer d’ESO dels diferents centres educatius olesans. “La meva regla, les meves regles” és un programa de la Generalitat de Catalunya i comprèn un conjunt d’actuacions que tenen com a objectiu garantir i protegir el compliment dels drets sexuals i reproductius de totes les persones.

En una reunió de la Xarxa Mundial de Dones pels Drets Reproductius que va tenir lloc l’any 1987 a Costa Rica, després de la celebració del V Encuentro Internacional Mujer y Salud, la Xarxa de Salut de les Dones Llatinoamericanes i del Carib, va proposar la creació d’un dia d’acció mundial per la salut de les dones. Així, es va acordar que el Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones es commemoraria cada 28 de maig com una data per a la mobilització i la reivindicació.

Image
Cartell de la setmana Salut i Dones 2023