Nova prova de les sirenes de risc químic, aquest dimecres 15 de novembre

Les dues sirenes instal·lades a Olesa començaran a emetre el so d’alarma d’accident químic a partir de les 11 h i acabarà 15 minuts més tard.

Image
Cartell de la prova de sirenes d'alarma química prevista pel 15 de novembre de 2023

Protecció Civil provarà aquest dimecres, 15 de novembre, les sirenes de la xarxa d’alarmes adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya PLASEQCAT. Al llarg del matí s’activaran les 40 sirenes d’avís de risc químic ubicades a 16 municipis del Baix Llobregat, el Barcelonès i el Vallès Occidental, i concretament, les dues instal·lades a Olesa. Les sirenes emetran el so d'inici d’alarma d’accident químic a partir de les 11 h i emetran el de fi d'alerta 15 minuts més tard.

Aquesta prova serveix per comprovar el funcionament de les sirenes i també la zona en la qual es pot escoltar bé el so, ja que pot variar en funció del vent i altres factors. Raquel Canet, cap del Servei de Tecnologia de Protecció Civil, explica que "l'objectiu d'aquestes proves és familiaritzar la ciutadania amb el so d’avís de risc químic i realitzar les comprovacions necessàries per part de l'equip tècnic".

Audio file

El so d'inici d'alerta consta de tres senyals ondulants d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Per saber que ja ha finalitzat el risc químic la població sentirà el so de final d’alerta, un senyal continu de 30 segons de durada. Enguany, no es provaran les 113 sirenes del conjunt de Catalunya, sinó que s'ha dividit el territori per analitzar les casuístiques de cada zona amb més eficiència. A la prova de dimecres en participaran 40 distribuïdes en 16 municipis. Tal com explica Canet, "aquest canvi ve motivat arran del descontentament generalitzat amb el funcionament del sistema durant l'accident del 2020 a l'empresa tarragonina Iqoxe".

Audio file

A Olesa les sirenes estan instal·lades al sostre de l'Ajuntament i al carrer Ripollès al barri de Sant Bernat. Els ciutadans poden consultar el mapa de protecció de civil a internet, que mostra tota la informació per a cada una de les sirenes, cobertura i riscos. És important recordar que des de dins un edifici es pot no sentir el so d'avís, ja que estan pensades per avisar les persones que són a l’exterior dels edificis. La tècnica de Protecció Civil recorda que "les sirenes estan enfocades a centrar el so a les zones més vulnerables i exposades en cas d'accident químic".

Audio file

Durant la prova d’aquest dimecres, Protecció Civil de la Generalitat farà un enviament de missatges massius a través de servei d'alertes mòbil per avisar a la ciutadania subscrita a aquest canal de l’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en el cas d’un accident químic real. També s’informarà a través del compte d'X @emergenciescat de l’activació de les sirenes a cada municipi. Protecció Civil ha preparat una enquesta per explicar si s'han sentit bé les sirenes, o s'ha rebut l'alerta al mòbil.

Image
Banner enquesta prova de sirenes

Què cal fer en cas d'alerta real?

Tal com apunta Canet, en cas d’accident químic, "la mesura de protecció més segura és confinar-se a l’edifici més proper i quedar-s’hi fins a la finalització de l’avís, tancant portes i finestres i apagant la ventilació, en cas que estigués engegada, per evitar l’entrada de possibles gasos tòxics".

Audio file

També és molt important que no es vagin a buscar els nens a l’escola o els avis al casal o residència, ja que els responsables d’aquests centres estan formats per actuar en cas d’emergència. Altres mesures de protecció són no utilitzar el telèfon mòbil si no és imprescindible perquè no es col·lapsin les línies i, si s'està a l'interior d’un vehicle quan sona l’alarma d’avís, no quedar-s'hi perquè no és un espai estanc segur. S'hauria d’abandonar el cotxe i tancar-se dins l’edifici més proper.