L'Ajuntament d'Olesa posa en marxa un protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d'oci
L'Ajuntament d’Olesa també instal·larà Punts Lila a les festes de Santa Oliva i Festa Major com a espais de prevenció i cura front les violències masclistes i lgtbifòbiques.
L'Ajuntament d’Olesa, conscient de la necessitat d’abordar la problemàtica de les violències sexuals, està adherit al Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorn d'oci. Aquest protocol del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya pretén ser una eina per prevenir i abordar les violències sexuals en contextos d’oci i festius.
Sílvia Parramona, tècnica de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+, ha explicat que tot i que aquest protocol el va aprovar el departament d’Interior de la Generalitat al 2019, “amb la pandèmia no s’han organitzat actes amb concentració de gent, i és enguany, que es reprèn l’activitat i s'activa aquest protocol amb tots els agents del circuit d’intervenció i totes les persones que participen a la festa”.
La principal novetat de la iniciativa és que, a partir de criteris interpretatius i operatius, les conductes d'assetjament sexual no previstes al codi penal, però que es consideren constitutives d’una infracció administrativa, podran ser penades. “Hi ha delictes que no estan tipificats en el codi penal però sí que serien susceptibles d’una infracció administrativa, com l’assetjament o l’exhibicionisme, aquestes són les violències més nombroses i ara queden recollides amb aquest protocol” ha destacat Parramona.
El protocol facilitarà una millor resposta front els atacs contra la llibertat sexual i indemnitat de les persones, on el 90% de les víctimes d'aquests delictes són dones i el 98% de les persones detingudes són homes. Representa un pas endavant per crear entorns més segurs i un avenç per garantir espais d'oci segurs, en què les dones se sentin lliures d’aquestes conductes que estant normalitzats en molt casos i que són violències sexuals. Aquest protocol també intervindrà quan la violència sexual es perpetri contra les persones LGTBIQ+.
Aquest protocol es complementa amb material informatiu sobre el Punt Lila que ha elaborat l'Ajuntament d'Olesa per donar a conèixer el Punt Lila, un espai de visibilització, prevenció i sensibilització sobre les violències sexuals; i també d’atenció a la persona que ha patit qualsevol tipus d’agressió. “Les violències sexuals es poden donar en qualsevol entorn, però en un context nocturn de festa hi ha més permissivitat i és més fàcil que es donin aquestes situacions” ha explicat Sílvia Parramona, qui ha afegit “amb aquestes actuacions es pretén donar més seguretat i alhora lluitar contra pors perquè és una manera de fer visible que els serveis públics hi són presents per evitar aquestes situacions” ha explicat la tècnica de Gènere.
El material divulgatiu contè frases com "No tolerem actituds masclistes ni lgtbifòbiques", "No em toquis si no t'he donat permís", "Assetjar no és lligar" o "Només sí és si", i una crida a trucar al 112 o adreçar-se al Punt Lila si es veu o es pateix cap agressió.
“Olesa és feminista”
Més enllà de fer material preventiu i de sensibilització, des de l’Ajuntament d’Olesa també s’instal·laran Punts Lila a les properes festes com espais de prevenció i cura front les violències masclistes i lgtbifòbiques. “Fan una tasca preventiva i dissuasòria important i estaran ubicats en un espai visible, però alhora que també permeti donar la intimitat que necessita la persona” ha explicat la tècnica de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+.
S’han programat als llocs i nits on és concentrarà més festa, a Santa Oliva, la nit dissabte 11 de juny; i per la Festa Major: dijous 23 de juny, nit de la revetlla, divendres 24, i dissabte 25 de juny.
En paral·lel, també des del departament de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ s’ha editat nou material adreçat als joves sota el lema “Olesa és feminista” sobre el Servei d'Atenció Integral (SAI), el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD-La Teixidora).