08/02/24

L'Ajuntament d'Olesa impulsa la salut amb la prescripció social

La prescripció social, impulsada per l'Ajuntament, està demostrant ser una estratègia eficaç per connectar la comunitat amb activitats que poden tenir un impacte positiu en la salut i el benestar.

Image
Senyalització de les rutes saludables Voltem Olesa

Persona consultant les Rutes Saludables en els plafons de la plaça Fèlix Figueras i Aragay.

L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat impulsa la prescripció social, una estratègia que permet als professionals de la salut fer recomanacions d'activitats comunitàries i esportives amb l'objectiu de millorar la salut i el benestar de les persones. Aquest enfocament va més enllà de les prescripcions tradicionals de medicaments i se centra en les activitats que poden contribuir positivament a la qualitat de vida dels pacients.

Aquesta iniciativa ja es va intentar implementar abans de la pandèmia amb l'ús de l'aplicatiu "Actius i Salut" de la Generalitat. No obstant això, es van trobar amb alguns desafiaments i l'arribada de la pandèmia va acabar d'aturar el projecte. Ara s'ha reprès amb un enfocament diferent: el model de facilitadors. Segons Tanit Morón, tècnica de Salut Pública, "aquest nou model permet que els metges derivin els pacients a facilitadors especialitzats en àrees específiques, com esport, cultura i gent gran. D'aquesta manera, s'assegura que les recomanacions siguin més personalitzades i adaptades a les necessitats individuals de cada pacient".

Audio file

L'obertura inicial del programa se centra en l'àmbit de l'esport, oferint una àmplia gamma d'activitats físiques com la sèrie municipal d'esports, caminades i altres activitats promocionades pel Servei Municipal d'Esports. Dioni Garcia, tècnic del Departament d'Esports i facilitador, destaca que "segons les necessitats del pacient, es poden derivar a activitats esportives com la piscina; de salut, com les sessions de txikung i les caminades; o cap a associacions de veïns per un vessant més social".

Audio file

La coordinació amb els professionals de la salut és fonamental, ja que són aquests els que recepten la prescripció social. En aquest sentit, el facilitador està en contacte constant amb el CAP per explicar l'oferta d'activitats i per intercanviar impressions durant el seguiment. Morón destaca que "és important motivar al pacient a ser actiu i a buscar en la comunitat eines pel seu benestar".

Audio file

Amb els resultats positius obtinguts en aquest àmbit, l'Ajuntament té previst ampliar la prescripció social a altres àrees, com la cultura i les activitats per a gent gran. Aquesta expansió gradual té l'objectiu de proporcionar a les persones una varietat d'opcions que contribueixin a millorar la seva salut i el seu benestar de manera integral.