23/05/23

Les mesures de control aplicades per l'Ajuntament han fet estalviar dos milions de litres d'aigua de consum públic entre gener i abril

Olesa de Montserrat té un consum general diari d’uns 160 litres per habitant i dia, quan el límit que marca la Generalitat per a l’estat d’excepcionalitat és de 230 libres per habitant i dia. De tota manera, cal seguir fent un ús responsable de l'aigua.

Image
Zona verda d'Olesa amb la gespa seca per les restriccions de reg davant l'estat de sequera. Maig de 2023

Les mesures de gestió i estalvi aplicades per l’Ajuntament d’Olesa en el primer trimestre de l’any en els diferents consums públics de l’aigua han comportat una reducció de prop d’un milió i mig de litres d’aigua respecte al que es va gastar el primer trimestre de 2022. L’estat de sequera que pateix el país des de fa mesos ha portat de la mà l’aplicació obligada de mesures dictades per la Generalitat que no només ha seguit l’ajuntament, sinó també la Comunitat Minera Olesana -com a ens gestor- la ciutadania, els comerços i les indústries locals i el sector agrícola. Aquest esforç col·lectiu ha permès reduir els consums generals d’Olesa de Montserrat en més de 3,7 milions de litres d’aigua.  L’estimació d’estalvi acumulat pel que fa a consum públic fins al 30 d’abril sigui de prop de dos milions de litres d’aigua (és una estimació donat que la Comunitat Minera Olesana no proporciona dades fins al tancament trimestral), i de més de cinc milions de litres d’aigua en el cas del consum general del municipi.

Zona verda d'Olesa amb la gespa seva per les restriccions de reg davant la sequera

Quan es va decretar l’estat d’alerta per sequera, entre les mesures aplicades per l’Ajuntament hi va haver la reprogramació dels dispositius automàtics de regs de les zones verdes. En passar a l’estat d’excepcionalitat, el reg de l’arbrat i plantes de temporada es fa només per garantir-ne la supervivència amb la mínima aportació d’aigua. De fet, resta prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes. És per aquesta raó que hi ha zones del municipi amb la gespa seca. 

En aquest sentit, l’Ajuntament ha aprofitat molt més per al reg l'aigua no tractada provinent del freàtic de les zones del dipòsit de la Font de Can Roure i la Font de Vilapou, i s’està estudiant la possibilitat de la captació del pou situat a Cal Mané i la Font de Can Solé, alhora que aprofitar l’aigua que sobreeixeix del Llac Municipal. 

Amb l’estat d’excepcionalitat, també està prohibit la neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable. Només es permeten neteges per a casos excepcionals per garantir la salubritat i la seguretat. Per a aquestes tasques el que s’està fent és extreure el màxim volum d’aigua de fonts externes a la xarxa.

Olesa de Montserrat té un consum diari d’uns 160 litres per habitant i dia, quan el límit que marca la Generalitat per a l’estat d’excepcionalitat és de 230 libres per habitant i dia. Els consums d’Olesa, per tant, estan molt per sota dels límits permesos. De tota manera, l’Ajuntament d’Olesa anima la ciutadania a mantenir un consum responsable de l’aigua seguint uns petits gestos que poden comportar grans estalvis.