L'Ajuntament d'Olesa explica als veïns del Casc Antic i Collet de Sant Joan les actuacions urbanístiques als seus barris

L’Auditori de la Casa de Cultura va acollir ahir al vespre l’acte “Urbanisme per barris: Nucli Antic i Collet de Sant Joan”, organitzat conjuntament amb les associacions de veïns, i al qual es va convidar totes les persones que hi viuen per recollir les seves propostes i comentaris.

Image
Veins del casc antic i collet de sant Joan

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat continua amb el cicle d’actes informatius adreçats als diferents barris del municipi, amb l’objectiu de detallar als seus veïns i veïnes quins plans o projectes urbanístics afecten cada zona.

L’Auditori de la Casa de Cultura va acollir ahir al vespre la sessió informativa “Urbanisme per barris: Nucli Antic i Collet de Sant Joan”, on van intervenir l'alcalde d'Olesa, Miquel Riera, i la cap del Servei de Planejament i Urbanisme, Maria Rull.

Riera va començar l’acte fent una introducció sobre quina és la utilitat del planejament urbanístic, resumint com ha estat el creixement d’Olesa en els darrers cent anys i explicant la funció del POUM i les decisions urbanístiques més importants pel barri i pel municipi. 

L’alcalde i regidor d’Urbanisme va explicar el nou Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM), que té com a gran objectiu solucionar els problemes urbanístics i de planejament i manca d’equipaments i zones verdes que comporta el actual Pla vigent, el Pla General d’Ordenació Urbanística (PGOU) aprovat el 1993, i que ha quedat completament obsolet.

Més enllà del planejament, Riera també va parlar d’altres projectes que afecten el municipi com és el Pla Territorial Metropolità, les Zones de Protecció de la zona fluvial del riu Llobregat i del Parc Natural del Montserrat; o el Pla Director Urbanístic d’Infraestructures de la ròtula Martorell-Abrera. L’alcalde també va enumerar els projectes de millora al municipi com és el Projecte Voltem, que contempla diferents itineraris per fer rutes a peu on es posa en valor indrets del barri; el projecte de l’Anella Verda, un recorregut que  envolta el teixit urbà, el projecte de cal Puigjaner o la urbanització de cal Candi.

Un dels sectors que afecta aquesta zona, inclòs al nou POUM, és el de Can Carreras, que uneix els barris del Collet de Sant Joan amb el Nucli Antic i Les Planes. Si es desenvolupa aquest sector, es generaria un vial, l'anomenada ronda, que es planteja com a una alternativa de mobilitat per a tot el municipi, adreçada a evitar que obligatòriament s'hagi de passar pel centre urbà per anar d'un barri a l'altre.

El sector de can Carreras 

Segons Riera, el sector de can Carreras també afavoriria l'accés del Nucli Antic a espais d'aparcament i zones verdes, dels quals està mancat. "El poble ja està construït i hem de treballar per donar resposta a les necessitats que té, com la manca d’habitatge a preu assequible, els problemes de mobilitat, la manca de parcs i equipaments, la falta de protecció del medi natural però també del patrimoni, i la revitalització de la indústria i del teixit econòmic i comercial del municipi” va explicar Riera, que va afegir “hem de treballar per donar resposta a aquestes mancances aprofitant les zones que encara estan lliures, inacabades o els terrenys residuals. Hem d’aprofitar els mecanismes que ens deixa la llei d’Urbanisme, aprofitar els espais que queden lliures, com és el de la part baixa de La Central o, l’espai de Can Carreras, entre el barri de Casc Antic i el Collet de Sant Joan per generar zones verdes, per crear alternatives de mobilitat, per construir els equipaments que necessiten els veïns “.

Per la seva part, la responsable del Servei de Planejament i Urbanisme, Maria Rull, va concretar actuacions que es faran a la zona “tant el Casc Antic com el Collet de Sant Joan tenen una vida molt autònoma però també una manca d’equipaments. Hem de promoure que la mobilitat al centre sigui la més tranquil·la i amable possible, que la zona de la Riera es pugui tractar d’una manera més natural i aprofitar el sector de Can Carreras, que encara queda per definir, per donar resposta a les necessitats del barri”.

En aquest sentit Rull va explicar algunes actuacions a la zona, com al carrer Hospital, a l’espai que hi ha entre el carrer de Creu Reial i el carrer de Santa Oliva, una zona abandonada que s’ha d’acabar de conformar; el carrer Argelines, on estava l’antic edifici de la policia local, que s’enderrocarà per obrir aquest sector i definir aquest espai com un equipament públic; o el carrer de Mestre Llongueras, que també està sense urbanitzar.

Al torn de preguntes, els veïns també van fer consultes sobre carrers que encara estan pendents d’urbanitzar al barri com es el carrer de Dalt o carrer Garrigues, que no tenien sortida i ara quedarà resolta aquesta petició; o l’actuació sobre un immoble que es va haver de tirar a terra al carrer de Gras pel perill d’esfondrament que representava.

L’Ajuntament d’Olesa continua aquesta tarda amb el cicle d’actes informatius adreçats als diferents barris del municipi, a les 19h, amb els veïns i veïnes del barri de Poble Sec, també a l’Auditori de la Casa de Cultura.

Últimes notícies

Image
Reunió de la comissió ciutadana pel 8M

Participants a la primera reunió de la comissió ciutadana pel 8M

Image
Fotografia de l'estat de l'obra de la biblioteca a gener de 2025

Fotografia de l'estat de l'obra de la biblioteca a gener de 2025

Image
Jordi Parent i Anna Valero presenten l'obra de teatre Alan davant l'alumnat d'ESO d'Olesa de Montserrat

Jordi Parent i Anna Valero presenten l'obra de teatre Alan davant l'alumnat d'ESO d'Olesa de Montserrat

Image
Cartell de l'exposició del centenari de l'Escola Arts i Oficis

Cartell de l'exposició del centenari de l'Escola Arts i Oficis

Image
Participants a una de les sortides guiades organitzades pel Departament d'Espai Públic el 2024

Participants a una de les sortides guiades organitzades pel Departament d'Espai Públic el 2024