18/07/22

Una zona verda amb espai per a activitats culturals, principals demandes per a la nova plaça de l’Eixample

La ciutadania pot continuar opinant sobre com ha de ser el nou espai públic que es farà al bel mig de l'Eixample a través de la plataforma Participa 311.comun

Image
Participants al taller participatiu del nou espai públic de l'Eixample

Una gran zona verda, amb espai per a activitats culturals de petit format com ara concerts, cinema a la fresca o exposicions, amb una pèrgola d'ombra, bancs i zones de passeig i una font són les principals propostes que van sorgir en el si del taller participatiu desenvolupat al solar ubicat entre els carrers del Metge Carrera i dels Arbres per definir quins usos ha de tenir aquest nou espai públic de l'Eixample. La ciutadania pot seguir donant la seva opinió fins el 14 de setembre a través de la plataforma Participa 311. Amb totes les aportacions, un equip d'arquitectes elaborarà un pla d'usos que definirà el contingut del concurs públic per a la redacció del projecte que ha de convertir en un nou parc en ple Eixample un solar en desús des de fa molts anys i que l'Ajuntament va adquirir fa un any i mig.

El solar només es pot destinar a zona verda, tal i com defineix el nou Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM). I precisament el que va quedar clar durant el taller participatiu és que el veïnat de la zona vol un espai on el verd sigui l'element dominant. La jornada la va obrir el regidor Jordi Martínez, que va destacar la voluntat de l'Ajuntament de recuperar aquest espai "per a tota la ciutadania".

Tot seguit, l'arquitecta de l'equip que ha de fer la definició d'usos, Yolanda Olmo, i l'arquitecta municipal, Maria Rull, van explicar quins objectius persegueix l'actuació, bàsicament aconseguir un espai que comporti un augment del benestar per a la ciutadania i un valor afegit al municipi, amb bons accessos i connexions, que propiciï la sociabilitat, que sigui propositiu d'usos i activitats i que aporti comfort i imatge. A partir d'aquests objectius general, hi ha uns objectius concrets, com ara que sigui un espai d'interrelació de la ciutadania, que alhora sigui espai de pas i d'estada, amb activitat social i cultural, amb una gran presència de zona verda, amb identitat pròpia.

Per aconseguir tot plegat, s'estableixen un seguit d'estratègies, com ara aprofitar que el solar és pla per "colonitzar" les voreres i obtenir una plataforma única; introduir a l'espai vegetació, espais de joc, elements d'aigua i un petit edifici per a activitats d'oci; aprofitar les mitgeres; fer-hi intervencions artístiques, i aportar-hi il·luminació. 
 

Audio file

Finalitzades les explicacions, les persones assistents es van dividir en grups per expressar i proposar les seves idees. El taller el va dinamitzar l'empresa EDAS, especialitzada en participació ciutadana. Entre els assistents hi havia persones d'edats molt diferent, i també alguns nens, que van poder dibuixar damunt un plànol les seves propostes.

Tots els grups van coincidir a proposar que el solar esdevingui una zona eminentment verda, fugint del formigó i amb espais per a diversificació d'activitats. en aquest sentit, tots els grups també van coincidir en demanar que s'hi puguin fer activitats culturals de petit format, com ara concerts de sardanes i havaneres, cinema a la fresca o exposicions (aprofitant les mitgeres). Pèrgoles, espais d'obra i bancs també són elements comuns entre les peticions, així com una font ornamental. (Podeu escoltar el resum 

Fins el 14 de setembre es pot contestar l'enquesta per opinar sobre com hauria de ser el nou espai públic de l'Eixample a la Plataforma 311. Fins ara hi han fet propostes més de 200 persones. 

Bona valoració del taller participatiu

Finalitzat el taller participatiu, les persones assistents van poder omplir un qüestionari de valoració de la sessió, que també van poder fer a través de la plataforma Participa 311. El qüestionari plantejava qüestions sobre la informació rebuda del taller, el funcionament del mateix, la durada o la possibilitat de participar-hi activament. La valoració de les persones participants, majoritàriament veïns i veïnes de l'Eixample, és molt favorable. Sobre 6, la puntuació sobre si s'ha pogut participar activament al taller és de 5,77.