20/06/24

Commemoració del Dia internacional de l’Alliberament LGTBIQ+ a Olesa de Montserrat

L’objectiu de les activitats organitzades al voltant del 28J és visibilitzar la diversitat de gènere i sexoafectiva.

Image
Cartell amb les activitats commemoratives del 28 J a Olesa de Montserrat 2024.

Cartell dels actes organitzats pel Dia per l'Alliberament LGTBIQ+

El Departament de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha organitzat un seguit d’activitats de commemoració del Dia de l’Alliberament LGTBIQ+ amb l’objectiu de reivindicar la tolerància i la igualtat de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals, intersexuals, queer i altres orientacions sexuals o identitats de gènere. Enguany, les activitats s’han organitzat conjuntament amb les persones que han integrat la Comissió 28J.

Les activitats van començar el 27 de maig a l'Escorxador amb l'exposició "Teníem por, però calia sortir", a càrrec de l'Associació Date Cuenta i que es va poder veure fins el 18 de juny. Des del 17 de juny i fins al 19 de juliol, i també a l'Escorxador, es pot visitar una altra exposició, titulada "Personalitzats LGTBIQ+ de l'actualitat", elaborada conjuntament per la Comissió 28J i pel taller creatiu de l'Escorxador.

La regidora de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, Laia Montes, ha destacat que la primera mostra va servir per posar en relleu la biografia de persones importants en la història del col·lectiu LGTBIQ+ de Catalunya i l'Estat espanyol mentre que la segona dona a conéixer persones conegudes que formen part del col·lectiu actualment:

Audio file

El dijous 20 de juny a les 19 h a l’Auditori de la Casa de Cultura, presentació del llibre El meu marit es posa faldilles, a càrrec de l’autora Carme Parera. El llibre és el diari de la Carme i relata el camí des que va descobrir que el seu marit era crossdresser (persones que tenen una expressió de gènere que no coincideix amb la seva identitat i/o orientació sexual). La regidora Laia Montes ha explicat que és important "donar centralitat a aquests testimonis", que expliquen formes de dissidència en relació a la normativitat instaurada en l'expressió de gènere:

Audio file

Durant la Festa Major, el 24 de juny de 22.30 h a 00.30 h al Parc Municipal, taller de maquillatge drag King a càrrec de Faraonix. Els drag kings són artistes que performen la masculinitat hegemònica a través de la paròdia i la crítica. També hi haurà concerts de Gürtel Club, Ruïnosa i les Strippers de Rahola i DJ Operación Tándem i DJ Karmelas.

L’acte principal però es farà el mateix divendres 28 de juny i començarà a les 19 h a l’Arbreda del Parc Municipal i inclourà la pintada d’un banc amb la bandera LGTBIQ+, la lectura del manifest commemoratiu del Dia per l’Alliberament LGTBIQ+, bingo musical LGTBIQ+ i l’actuació de PD Laón. Hi haurà servei de bar a càrrec de Custus Ignis i un punt lila. La regidora Laia Montes ha remarcat que el manifest l'han redactat conjuntament diferents membres de la Comissió 28J:

Audio file

El 28 de juny es commemora la revolta d’Stonewall, una sèrie de disturbis ocorreguts el juny de 1969 al Stonewall Inn de Nova York i que va desencadenar protestes i va marcar l'inici del moviment modern pels drets LGTBIQ+. Les manifestacions van continuar durant diversos dies i van donar lloc a la celebració anual de l'Orgull LGTBIQ+ a tot el món.

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat forma part de la Xarxa de Municipis LGTBIQ+,  un organisme que té per objectiu fomentar que els pobles i les ciutats adherides respectin la diversitat sexual, defensin la igualtat com a garantia d’expressió de la diversitat, i lluitin contra l’homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia, entre d’altres. Alhora, la xarxa busca impulsar el treball conjunt entre els municipis, afavorint l’intercanvi de coneixements entre els governs locals, fomentant l’acció conjunta per impulsar polítiques d’igualtat de gènere i LGTBIQ+, compartint actuacions i serveis, cooperant en la realització de projectes innovadors, i possibilitant l’intercanvi d’experiències.