Alumnes dels centres olesans coneixen el consistori olesà a través de l’activitat “Visquem l’Ajuntament”
“Visquem l’Ajuntament” és una de les activitats més populars que es recullen al catàleg d’activitats educatives que el departament d’Ensenyament envia als centres escolars locals. Aquest any recupera la presencialitat.
Aquesta activitat, que té una durada aproximada de tres hores, pretén acostar i donar a conèixer l’Ajuntament i el seu funcionament als alumnes olesans. Al llarg de la visita, els infants aprenen tant el significat de la bandera i l’escut d’Olesa de Montserrat, com aspectes més tècnics com són les estructures política, tècnica i administrativa. Els encarregats de donar la benvinguda al grup són l’Alcalde i la Regidora d’Ensenyament de l’Ajuntament, els quals mantenen una conversa oberta amb l’alumnat per parlar sobre qüestions que es plantegin. Després d’aquesta part més institucional, els alumnes esmorzen al Parc Municipal abans de tornar a entrar per visitar alguns espais més concrets. Aquests són els de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC), el despatx d’Alcaldia, la Sala de Juntes del Govern Local i, ja a la Casa de Cultura, l’Auditori, l’Arxiu Històric Municipal i Olesa Ràdio.
Una oferta d’activitats per als centres escolars
El catàleg d’activitats educatives és una eina educativa impulsada pel departament d’Ensenyament i en el que col·laboren diferents departaments de l’Ajuntament. Aquesta iniciativa porta anys oferint un seguit d’activitats pedagògiques, dins de l’horari lectiu, complementàries als projectes dels centres educatius del municipi. El seu objectiu, segons la tècnica de la Xarxa Socioeducativa d’Infància i Adolescència d’Olesa, Georgina Solanes, “és el d’acompanyar el currículum lectiu, des de P0 fins a estudis postobligatoris, amb una oferta d’activitats ordenada i dividida en àmbits temàtics, per adaptar-se a les múltiples etapes educatives”. Fins i tot s’hi poden trobar activitats dirigides al professorat com són els assessoraments i formacions que es realitzen en col·laboració del Servei d'Atenció Integral (SAI) LGTBIQ+ i Cabalbaix.
El catàleg s’ha anat revisant any rere any i han anat incorporant propostes adaptades a les necessitats de cada moment. Després dels anys marcats per la pandèmia de la covid-19 i les seves restriccions, l’oferta s’ha vist reduïda a un àmbit més tècnic, proposada des dels departaments de l’Ajuntament, però la també tècnica de la Xarxa Socioeducativa d’Infància i Adolescència d’Olesa, Anna Gasset, confia que “a partir de l’any vinent tornarem a recuperar les activitats que es feien conjuntament amb entitats locals”.
Actualment, entre les més de vuitanta activitats, les més ben valorades són les que tenen a veure amb l’educació emocional i el coneixement del territori, uns temes que Gasset explica que “estan molt alineats amb la ideologia que es vol transmetre a nivell municipal. En concret, en l'àmbit de la salut, tractem la salut emocional, l'alimentació, i les relacions sexoafectives. Perquè, per a nosaltres és important que hi hagi acompanyament en el cicle vital de l'alumnat adaptant els temes als diferents rangs perquè puguin ajudar al desenvolupament global dels nens i nenes”.
El catàleg de cada curs es fa arribar entre els mesos de juliol i setembre perquè els centres puguin escollir les que millor s’escauen al seu programa. Les tècniques de la Xarxa Socioeducativa han avançat que ja estan treballant en el del curs 2023-2024.