Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

L'Ajuntament ha enllestit el 95% del projecte d'intervenció al nucli antic inclòs a la Llei de Barris8/1/2019

Tot el gruix de l'obra ja s'ha enllestit, la més destacada, la de cobriment de la riera de Can Carreras, i només queden alguns repassos del projecte d'arranjament de la Torre del Rellotge i la instal·lació del sistema de control de vehicles de l'illa de vianants.L’Ajuntament d’Olesa ha treballant intensament durant el mes de desembre per enllestir abans que acabés l’any les actuacions del projecte d’intervenció integral al nucli antic inclòs dins la Llei de Barris de la Generalitat. L’objectiu era que a 31 de desembre estiguessin fets el màxim de treballs per tal que les obres puguin comptar amb la subvenció del 50% que ha d’assumir la Generalitat. I segons ha assegurat el regidor d’Obres i Edificació, Miquel Riera, les darreres actuacions incloses al projecte s’han enllestit en un 95%, la més important, el cobriment de la Riera de Can Carreras, que obra que ha quedat finalitzada al desembre, si bé queden alguns petits repassos per fer. També han finalitzat en les darreres setmanes les obres d’urbanització del carrer de l’Església, i s’està enllestint l’arranjament de la Torre del Rellotge i la restitució de la portalada renaixentista de l’església. Aquest 2018 també s’ha enllestit la segona fase de remodelació de l’edifici de Cal Puigjaner, i abans que finalitzés l’any també es va adjudicar la creació de l’illa de vianants del nucli antic, que es controlarà mitjançant càmeres.

 

Cobriment de la riera de Can Carreras

Pel que fa a les obres de la riera de Can Carreras, el projecte s’ha pogut enllestir a temps i s’ha pogut recuperar la normalitat en un espai que ha partit “un canvi espectacular”, segons el regidor Miquel Riera, tant pel que fa a la seguretat que suposa la nova canalització de l’aigua com a nivell visual i d’ús del carrer.

 

Les pluges dels darrers mesos han allargat la consecució dels treballs, però s’han pogut acabar a temps, i el que és més important, ha destacat Miquel Riera, sense cap accident ni cap afectació als habitatges, que era un dels factors que més preocupava el veïnat. Segons el regidor, ara per fi, després de mesos d’obres, “toca gaudir del carrer”.

 

De fet, el cobriment de la riera de Can Carreras, entre els carrers de les Altures i d’Anselm Clavé, és un dels projectes més importants i ambiciosos que ha engegat l’Ajuntament d’Olesa en molts anys, tant per l’import com per la magnitud de l’obra. En total, l’actuació ha costat una mica més de 2,2 milions d’euros, del quals l’Ajuntament aporta 1.250.000 € i la resta, la Generalitat. Les obres van engegar el novembre de 2017.

 

Altres de les obres de la Llei de Barris que també han quedat enllestides són les fases 1 i 2 de remodelació de l’edifici de Cal Puigjaner, i també la remodelació del carrer de l’Església. El carrer de l’Església era l’únic del Nucli Antic on encara no s’havia fet cap tipus d’intervenció per adequar-lo a la línia estètica que tenen la resta de carrers del barri. El projecte ha inclòs la renovació del clavegueram i un nou paviment, amb diversos tons cromàtics en sintonia amb la Torre del Rellotge. Aprofitant les obres, l’Ajuntament d’Olesa va encarregar una intervenció arqueològica en aquests espai ubicat en ple Nucli Antic i a tocar el que va ser el nucli fundacional d’Olesa de Montserrat, és a dir, l’església i l’antic castell d’Olesa, per intentar trobar nous vestigis de la història olesana. També s’ha pràcticament enllestit la restitució de l’antiga portalada renaixentista de l’església i l’arranjament de la torre del Rellotge, que si bé manté la bastida que l’envolta està pràcticament enllestit.

Restitució de la portalada renaixentista

 

La portalada renaixentista de l’església de Santa Maria s’ha restituït a la seva posició originària, a la façana sud-est, a la plaça Nova, d’on va ser desmuntada l’any 1967. Els pilastres de la portalada s’han restituït barrejant pedres de la portalada original i noves pedres tallades. Fins ara, les peces conservades provinents del desmantellament (que representen, aproximadament, un 50 % del total) estaven custodiades al magatzem de la Brigada Municipal.

 

Remodelació de la torre del Rellotge

Quant a les obres de remodelació de la Torre del Rellotge, que és Bé Cultural d’Interès Nacional, els treballs han inclòs la construcció d’una nova escala a l’interior que, a més de facilitar el correcte manteniment del conjunt, permeti la visita pública esporàdica a l’edifici, així com pujar a un mirador habilitat per gaudir de les magnífiques vistes. Tanmateix, atesa la reconeguda rellevància històrica de la Torre, s’ha elaborat un projecte global que avalua tot l’edifici en el seu conjunt i que inclou també la restauració de les façanes exteriors i del terrat.

 

La torre del Rellotge és dels element del patrimoni local amb més simbolisme, i per aquesta raó l’ajuntament considera que és important no només recuperar l’espai a nivell estructural, sinó també fer-ne una musealització. En aquest sentit, dins la Torre del Rellotge es poden destacar tres espais que van tenir un ús concret fa anys. Així, es pot destacar la vessant de la torre com a presó que formava part de l’antic castell, també com a escola i la part que acull la maquinària del rellotge que dona noma  la torre. A més, tots els espais tenen un seguit de grafits antics que també és interessant estudiar.

 

El regidor d’Obres i Edificació, Miquel Riera, ha destacat la importància que tenia fer aquestes obres d’arranjament de la torre, sobretot al seu exterior, ja que si bé l’estructura es va assegurar l’any 2000, els murs exteriors tenien punts amb pèrdua important de material.

 

Nova illa de vianants

També s’ha fet la contractació per als dispositius de control d’accés a la nova illa de vianants del nucli antic, una actuació també inclosa al Pla de Mobilitat local. Aquest control d’accés, que està pendent de col·locar-se en breu, serà mitjançant càmeres. Miquel Riera ha destacat que l’objectiu és que només circulin pel nucli antic els vehicles imprescindibles.

 

La posada en marxa de l’illa de vianants serà progressiva. L’illa de vianants serà una zona restringida de cotxes on hi podrà accedir tot el veïnat i també altres olesans i olesanes que hi hagin d’accedir per algun motiu justificat.

 

Finalment, actualment també s’està fent, dins la Llei de Barris, una actuació de millora visual de la façana lateral de l’edifici que hi ha just a l’entrada del carrer Coscoll, a tocar el carrer Anselm Clavé. Aquesta paret s’està pintant simulant una façana de pedra, amb gent als balcons, amb l’objectiu de millorar visualment una de les entrades al nucli antic.

 

 

 

 


  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional