Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

L’Ajuntament treballa intensament per enllestir les actuacions del projecte d’intervenció integral al nucli antic inclòs a la Llei de Barris5/12/2018

Les darreres actuacions incloses al projecte estan pràcticament enllestides, la més important, el cobriment de la Riera de Can Carreras, que quedarà finalitzada aquest desembre. També han finalitzat les obres d’urbanització del carrer de l’Església, i s’estan realitzant les d’arranjament de la Torre del Rellotge i la restitució de la portalada renaixentista de l’església.L’Ajuntament d’Olesa està treballant intensament per intentar enllestir abans del 31 de desembre les actuacions del projecte d’intervenció integral al nucli antic inclòs dins la Llei de Barris de la Generalitat. L’objectiu és que a 31 de desembre estigui fets el màxim de treballs per tal que les certificacions d’obra que es facin puguin comptar amb la subvenció del 50% que ha d’assumir la Generalitat. Precisament, les darreres actuacions incloses al projecte estan pràcticament enllestides, la més important, el cobriment de la Riera de Can Carreras, que quedarà finalitzada aquest mes de desembre. També han finalitzat en les darreres setmanes les obres d’urbanització del carrer de l’Església, i s’estan realitzant actualment les d’arranjament de la Torre del Rellotge i la restitució de la portalada renaixentista de l’església.

 

Pel que fa a les obres de la riera de Can Carreras, les pluges de les darreres setmanes han retardat la finalització dels treballs, que de tota manera quedaran enllestits aquest mes de desembre. De fet, ja s’ha obert la circulació als vehicles del veïnat, un cop enllestida la part central del carrer. Properament s’obrirà la circulació a la resta de vehicles, un cop es faci l’acabat estètic del ferm de tota la riera i es decideixin els sentits de la circulació definitius.

 

Quant al ferm de tota la riera, finalment s’ha decidit per un tipus de paviment de formigó rentat on es veu l’àrid de fons. El regidor d’Obres i Edificació, Miquel Riera, ha comentat que finalment s’ha optat per aquest paviment perquè “és més sofert” que el formigó de color que inicialment s’havia previst i perquè concorda més amb l’estètica de l’espai.

 

El cobriment de la riera de Can Carreras, entre els carrers de les Altures i d’Anselm Clavé, és un dels projectes més importants i ambiciosos que ha engegat l’Ajuntament d’Olesa en molts anys, tant per l’import com per la magnitud de l’obra. En total, l’actuació costa una mica més de 2,2 milions d’euros, del quals l’Ajuntament aporta 1.250.000 € i la resta, la Generalitat. Les obres van engegar el novembre de 2017.

 

Una de les obres que sí ha quedat enllestida és la de remodelació del carrer de l’Església. El carrer de l’Església era l’únic del Nucli Antic on encara no s’havia fet cap tipus d’intervenció per adequar-lo a la línia estètica que tenen la resta de carrers del barri. El projecte ha inclòs la renovació del clavegueram i un nou paviment, amb diversos tons cromàtics en sintonia amb la Torre del Rellotge. Aprofitant les obres, l’Ajuntament d’Olesa va encarregar una intervenció arqueològica en aquests espai ubicat en ple Nucli Antic i a tocar el que va ser el nucli fundacional d’Olesa de Montserrat, és a dir, l’església i l’antic castell d’Olesa, per intentar trobar nous vestigis de la història olesana.

 

Arranjament de la Torre del Rellotge

Actualment continuen en marxa les obres de remodelació de la Torre del Rellotge, que és Bé Cultural d’Interès Nacional. Els treballs a la torre, que resta envoltada per una immensa bastida, inclouen la construcció d’una nova escala a l’interior que, a més de facilitar el correcte manteniment del conjunt, permeti la visita pública esporàdica a l’edifici, així com pujar a un mirador habilitat per gaudir de les magnífiques vistes. Tanmateix, atesa la reconeguda rellevància històrica de la Torre, s’ha elaborat un projecte global que avalua tot l’edifici en el seu conjunt i que inclou també la restauració de les façanes exteriors i del terrat.

 

La torre del Rellotge és dels element del patrimoni local amb més simbolisme, i per aquesta raó l’ajuntament considera que és important no només recuperar l’espai a nivell estructural, sinó també fer-ne una musealització. En aquest sentit, dins la Torre del Rellotge es poden destacar tres espais que van tenir un ús concret fa anys. Així, es pot destacar la vessant de la torre com a presó que formava part de l’antic castell, també com a escola i la part que acull la maquinària del rellotge que dona noma  la torre. A més, tots els espais tenen un seguit de grafits antics que també és interessant estudiar.

 

Restitució de l’antiga portalada renaixentista

No és l’única obra important que hi ha al voltant de l’església. També s’està realitzant el projecte de restitució de la portalada renaixentista de l’església de Santa Maria a la seva posició originària, a la façana sud-est, a la plaça Nova, d’on va ser desmuntada l’any 1967. El regidor d’Obres i Edificació, Miquel Riera, ha destacat que els pilastres de la portalada s’estan restituint barrejant pedres de la portalada original i noves pedres tallades.

 

Fins ara, les peces conservades provinents del desmantellament (que representen, aproximadament, un 50 % del total) estaven custodiades al magatzem de la Brigada Municipal. Miquel Riera ha destacat aquesta recuperació, ja que creu és important posar en valor aquests elements del patrimoni local.

 

L’alcaldessa d’Olesa, Pilar Puimedon, també ha destacat la importància de la recuperació de la portalada renaixentista de l’església de Santa Maria com a acció de recuperació de la memòria històrica, ja que la portalada es va desmuntar l’any 1967 per motius polítics.

 


  • Twitter
  • Facebook
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional Logo Infoparticipa 2017