Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

Olesa ja ha entregat les 13 plaques franquistes retirades de l'espai públic a l'Arxiu Municipal12/4/2018

L’Ajuntament d’Olesa ja ha fet el lliurament de les 13 plaques amb simbologia franquista retirades a l’Arxiu Municipal d’Olesa de Montserrat. A l'acte hi ha assistit el regidor de cultura, Xavier Rota, així com també l’alcaldessa d’Olesa, Pilar Puimedon; el portaveu del govern municipal, Jordi Martínez; i regidors i regidores d’ERC, del PSC, del grup municipal del PDeCAT i Demòcrates i Movem Olesa. El PP no hi ha participat.L’Ajuntament d’Olesa ja ha fet el lliurament de les plaques amb simbologia franquista retirades a l’Arxiu Municipal d’Olesa de Montserrat. El regidor responsable de Memòria Històrica, Xavier Rota, ha estat l’encarregat d’entregar les 13 plaques a l’arxiver municipal en un acte de petit format en el qual també hi ha assistit l’alcaldessa d’Olesa, Pilar Puimedon; el portaveu del govern municipal, Jordi Martínez; i regidors i regidores d’ERC, del PSC, del grup municipal del PDeCAT i Demòcrates i Movem Olesa.

 

Pel regidor de cultura, Xavier Rota, aquest acte ha servit per tancar un episodi  que ha comptat amb tot un seguit d’accions per part de l’Ajuntament d’Olesa per poder dur a terme la retirada de plaques amb simbologia franquista, bàsicament de l’Instituto Nacional de Vivienda. Una retirada de plaques que ha servit també per complir amb la llei de memòria històrica i amb una moció aprovada pel consistori olesà el juny de 2016.

 

Tal com ha detallat Xavier Rota en una breu intervenció, l’encarregat de censar la simbologia franquista als municipis de Catalunya és el Memorial Democràtic que el 2010 va fer un primer cens així com un protocol d’actuació davant dels diferents elements. Aleshores a Olesa es van detectar 5 plaques amb simbologia franquista i un paviment franquista únic a Catalunya, ubicat al Cementiri Vell i que el Memorial recomana conservar.

 

Rota també ha explicat que el 2016 el Memorial Democràtic va revisar el cens i aleshores es va augmentar fins a 15 el nombre de plaques amb simbologia franquista. De totes elles, només en quedaven 13, que són les que s’han retirat a finals de 2017 i principis de 2018 i són les que es lliuraran aquest dijous a l’Arxiu Municipal. El regidor de memòria històrica ha explicat que les plaques quedaran a l’arxiu per tal de facilitar-ne la seva consulta. Davant els regidors i regidores de l’oposició, així com també de diversos representants del Bloc Olesà, ho ha explicat així:

 

Per l’alcaldessa d’Olesa, Pilar Puimedon, la retirada de les plaques era una assignatura pendent que quedava des del 1975 i que si, s’ha fet ara, ha estat per què s’ha arribat a un consens amb pràcticament tots els partits polítics. Precisament, l’alcaldessa s’ha mostrat crítica amb la falta de participació del Partit Popular en aquesta actuació i ha recordat que l’acte ha servit per enterrar una època que no hauria de tornar mai.

 

Des d’Esquerra Republicana, el regidor Martí Fortuny, ha destacat que ja fa temps que s’hauria d’haver fet aquesta retirada de les plaques, si bé ha lloat la feina feta per Xavier Rota, regidor de cultura, durant aquest mandat en matèria de Memòria Històrica. 

 

Pel que fa al PSC, Carlos Fernandez, regidor d’aquesta formació al nostre municipi, ha assegurat que l’acte era del tot necessari pel municipi i per la democràcia en general. De la mateixa manera, ha criticat que sovint des de diversos municipis s’incompleixi la Llei de Memòria Històrica i ha destacat que Olesa, en canvi, sí que lluiti pel seu compliment. Pel regidor, és important retirar les plaques però també que s’expliqui la història d’aquesta simbologia a les generacions futures.

 

Pel grup municipal del PDeCAT i Demòcrates, el regidor Domènec Paloma  ha valorat molt positivament la iniciativa i ha ressaltat que, amb aquesta retirada de les plaques, l’Ajuntament compleix la moció aprovada mesos enrere en la qual s’instava a fer aquest pas, entre d’altres.

 

En darrer terme, pel grup municipal de Movem Olesa, la regidora Meritxell Arenas ha valorat també molt positivament la iniciativa i ha assegurat que actes així serveixen per recordar “el passat negre del nostre país”, un fet que la regidora considera rellevant “en una època actual en la qual estem vivint importants retrocessos democràtics a Catalunya”.   

 

A l’acte hi ha assistit tots els partits excepte el Partit Popular, que no ha pres part en cap moment del procés de retirada de les plaques franquistes a Olesa de Montserrat i que tampoc ha assistit a l’acte.


  • Twitter
  • Facebook
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional Logo Infoparticipa 2017