Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

Celebració de les 4es jornades de Memòria Històrica i Democràtica7/10/2017

La regidoria de Cultura ha dedicat la jornada a la repressio que van patir els mestres republicans. Aquest dissabte s'acull un espectacle sobre cançons que cantaven republicans a l'exili.El regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, Xavier Rota, ha estat l'encarregat presentar les 4es jornades de Memòria Històrica i Democràtica aquest divendres a l'Auditori de la Casa de Cultura. Rota ha destacat que l'objectiu de les jornades és recuperar i restituir la memòria de tantes persones que van patir la repressió franquista. De fet, les jornades han parlat de les dones als camps de concentració, dels exiliats republicans i enguany de la repressió als mestres republicans.

 

El primer dels actes ha estat una xerrada a càrrec de Sergi Bernal que ha explicat la història d'un mestre republicà de Mont-roig del Camp, Antoni Benaiges, que va ser afusellat pels falangistes el juliol de 1936 a un petit poble de Burgos. Bernal ha explicat que fa set anys que va descobrir la història del mestre republicà durant l'obertura d'una fosa comuna a la població burgalesa de Montes de Oca. Entre els més de 150 cossos, van descobrir que també hi era el del mestre català. 

 

Sergi Bernal ha destacat la importància de recuperar la memòria històrica i de fer-ho amb la màxima rapidesa abans que tots els testimonis de la guerra civil desapareguin. A partir d'aquí, Bernal ha destacat que es va començar un treball d'investigació que va acabar amb l'edició del llibre "Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar” i en documental titulat "El Retratista" i que el públic assistent també va poder veure. 

 

El documental, codirigit per Alberto Bougleux i Sergi Bernal, explica la història d'aquest mestre republicà de Montroig del Camp i com va implantar el seu projecte pedagògic, el mètode Freinet, basat en la participació de l'alumnat, el text lliure, la impresió de quaderns escolars, intercanvis de quaderns entre escoles...

 

Al documental apareixien antics alumnes d'Antoni Benaiges que el recordaven amb gran estima així com la promesa que va fer als infants de l’escola: contractar un autocar perquè els nens i nenes poguessin veure el mar. 

 

El dissabte, 7 d’octubre, a les 20.00h, l'Auditori acollirà l'espectacle “Exili, cançons en escena” amb paraules i cants que evoquen els sentiments dels qui van marxar i la lluita dels qui van resistir a càrrec de Cor País Meu.

 

Les jornades s'organitzen per commemorar el 15 d’octubre, Dia Nacional en memòria de les víctimes de la guerra civil i la dictadura franquista. El Ple municipal ordinari de juny de 2016 va aprovar una moció d’adhesió a l’acord que proclamava el 15 d’octubre Dia nacional en memòria de les víctimes de la guerra civil i les víctimes de la repressió de la dictadura franquista. El 15 d’octubre coincideix amb l’aniversari de l’afusellament del president de la Generalitat Lluís Companys i Jover, màxim representant institucional de la ciutadania de Catalunya i únic president escollit democràticament de l’Europa occidental que ha estat executat pel feixisme. Aquest acord de Govern donava compliment a la Llei del Memorial Democràtic, i en especial, a la referència que s’hi fa en el preàmbul al necessari reconeixement memorial a totes les víctimes. L’acord també va tenir en compte l’existència de pluralitat de memòries, que han de ser reconegudes “sense ressentiments i de forma constructiva”, i les diverses iniciatives que s’han posat en marxa per a l’esclariment de la veritat i la reparació moral i simbòlica de totes les víctimes i supervivents.

 

 


 


  • Twitter
  • Facebook
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional Logo Infoparticipa 2016